Hva

Med hjemmel i bygningsloven kan kommunene ved opparbeidelse av nye gater kreve et bidrag fra grunneierene langs gaten. Dette kalles gateopparbeidelsesbidrag. Se også gategrunnsrefusjon, reguleringsplaner, ekspropriasjon.

Hvor

Fra protokoll over gateopparbeidelsesbidrag i arkivet etter reguleringsvesenet i Bergen.

Opplysninger om gateopparbeidelsesbidrag finnes i flere arkiver. Det viktigste er arkivet etter Reguleringsvesenet i Bergen (A-0967), men det vil også finnes opplysninger i arkivene etter 2.Rådmann (A-0160), Kemneren i Bergen (A-0001) og Bergen formannskap (A-0003).

Saker vedr. gateopparbeidelsesbidrag som har vært til behandling i bystyret er gjengitt i de trykte kommuneforhandlingene for Bergen. Disse er fritt tilgjengelig på Byarkivets lesesal, men finnes også ved Bergen Offentlige Bibliotek og ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Hvilke opplysninger

Protokollene over gateopparbeidelsesbidrag i arkivet etter Reguleringsvesenet i Bergen (A-0967) dekker tidsperioden 1899-1971 og inneholder opplysninger om gateadresse, grunneier, grunnens fasadelengde mot den utlagte gaten, erstatning pr. løpemeter fasade og samlet erstatningsbeløp. Opplysninger om innbetalte gateopparbeidelsesbidrag finnes i arkivet etter Kemneren i Bergen (A-0001). 2.Rådmann hadde ansvaret for å administrere ordningen, og sørge for at beløpene ble tinglyst, og det vil derfor også være opplysninger om gategrunnsrefusjoner i dette arkivet(A-0160). Arkivet etter Bergen formannskap (A-0003) inneholder først og fremst saker vedr. fastsettelse av gateopparbeidelsesbidrag for de enkelte gatene.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Materialet er fritt tilgjengelig.

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

Litteraturhenvisning

 • Tone Wesenberg: Reguleringsvesenet i Bergen 1830-1971. Administrasjonshistorie og arkivveiledning. Bergen Byarkivs skrifter rekke A, nr. 3. Bergen Byarkiv 1986.
 • Tone Wesenberg: Reguleringsvesenet i Bergen 1830-1971. Administrasjonshistorie og arkivveiledning. Bergen Byarkivs skrifter rekke B, nr.8. Bergen Byarkiv 1986.

Opplysninger hos andre

Gateopparbeidelsesbidragene blir tinglyst. Opplysninger finnes derfor også ved Statsarkivet i Bergen.

Lister og referanser

 • Reguleringsvesenet i Bergen (A-0967). Lister i Byarkivets ekspedisjon.
 • 2.Rådmann (A-0160).
 • Kemneren i Bergen (A-0002). Lister i Byarkivets ekspedisjon.
 • Bergen formannskap (A-0003). Lister i Byarkivets ekspedisjon.
Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *