Hva

Mohn, Albert Henrik (1918-1999).

Albert Henrik Mohn i presseklubben i Tokyo 1951. Koreakrigen var ett av hans første oppdrag.
Albert Henrik Mohn i presseklubben i Tokyo 1951. Koreakrigen var ett av hans første oppdrag.

Albert Henrik Mohn ble født på Hop utenfor Bergen den 25. november 1918. Da han døde vel 80 år senere var han en mann som var kjent over det ganske land gjennom radio, aviser og bøker. Han var en av de aller første norske journalistene som kunne kalle seg profesjonell utenrikskorrespondent. Allerede under krigen var Mohn aktiv i radio gjennom de norske sendingene fra BBC i London. Fra og med 1942 var dessuten hans signatur festet til en rekke artikler i den londonbaserte avisen Norsk Tidend. Han fortsatte i NRK etter krigen, og hadde et fast radioengasjement fram til 1959. Fra nå av ble norske aviser en langt viktigere arena for Mohn  og resten av livet skrev han en kolossal mengde artikler. Hans siste notis stod på trykk etter hans død, i mai 1999.

Forfatteren Mohn er likevel kanskje vel så kjent for de fleste. Han gav ut en diktsamling (hans første, i 1946), og nesten 50 politisk orienterte reiseskildringer, noveller og romaner. Kjente titler fra hans tidlige periode er «China i smeltedigelen» (1950), «Rød taifun over Korea» (1951) og «Mau Mau måne og ekvatorsol» (1953). Hans uten tvil mest omdiskuterte bok er «Fredsfestivalen», en politisk orientert roman som kom i 1972. Mens Mohn fikk gjennomgående gode kritikker for sine bøker, var dette en roman som ble regelrett slaktet. To av hans siste bøker; hans memoarer «Vår utsendte medarbeider» (1988) og «Krigsreporteren» (1990), gir en god oversikt over oppvekst, virke og interessefelt.

Gjennom førti år reiste Mohn nesten årlig på utenlandsoppdrag. Det første gikk til etterkrigstidens Tyskland, i 1947, mens det aller siste gikk til Afghanistan, i 1989. Han oppsøkte steder preget av krig og uro, og flere ganger besøkte han land i Afrika og Asia.  Han var innom Vietnam hele 30 ganger.  Afghanistan fikk en helt spesiell plass hos den aldrende Mohn. Den sovjetiske invasjonen opprørte ham, mens befolkningens kampvilje gav ham likevel tro på landets framtid. Den islamske fundamentalismen var på rask framvekst utover på 1980-tallet, og Mohn innså at islam for mange var selve limet i fellesskapet og i kampen mot overmakten. Mohn var en skarp analytiker, og en journalist som ofte lå i forkant av begivenhetene. Det faktum at han allerede i 1998 skrev artikler om Osama bin Laden – flere år før de fleste av oss andre hadde hørt om ham – viser hvor godt orientert Mohn var. Under titlene «Verdens verste terrorist» og «Terrorist og mangemillionær» advarte han mot en mann som hadde kapital og kontakter og som han hevdet var troende til alt.

Se vedlegg Med pennen og stemmen som våpen.

Hvor

Albert Henrik Mohns arkiv, A-2933.

Albert Henriks Mohns arkiv er ordnet og katalogisert med velvillig støtte fra Norsk Kulturråd, Bergens Riksmålsforening og Bergens-Avisenes Forening.

Hvilke opplysninger

Propagandaplakat fra Koreakrigen, 1951. Etter sigende en souvenir fra Kim Il Sungs residens
Propagandaplakat fra Koreakrigen, 1951. Etter sigende en souvenir fra Kim Il Sungs residens

Arkiv A-2933 inneholder en rekke notatblokker fra Mohns reiser. Klipparkivet (fra utenlandske aviser) utgjør i overkant av 1, 5 hyllemeter. Fotosamlingen – først og fremst fra hans mange utenlandsreiser – er enda større. Samlingen av hånd- og maskinskreve notater til artikler er omfattende, mens bare et fåtall av de ferdige artiklene er bevart. Ingen av de ferdige bøkene til Mohn ble avlevert, og hans manussamling utgjør bare en liten del av det totale. Det finnes enkelte bruddstykker fra hans publiserte bøker og noveller, mens det eneste fulle manus skriver seg fra en av de få bøkene Mohn aldri fikk gitt ut. De fleste kontraktene han undertegnet med ulike forlag finnes. Likeså de fleste omtalene av hans bøker og en stor samling av de  mange portrettintervjuene som ble gjort med Mohn etter 1956. Korrespondansearkivet er lite og ufullstendig, men inneholder en rekke interessante brev som kaster lys over hans virksomhet. Blant annet kan vi lese om konflikten han hadde med NRK i 1959. Arkivet inneholder  dessuten flybilletter, pass,  visittkort og to plakater som han tok med seg hjem fra Korea og Afghanistan. Begge refererer til helt bestemte politiske hendelser, og har blitt produsert i agitasjonsøyemed. I følge Mohn selv  «rappet» han den første fra palasset til Kim il Sung i 1950. (Se illustrasjon). Den andre bærer teksten «Our favourite King Mohammed Zahir Shah», og referer til en afghansk konge som ble drevet i landflyktighet for mer en to tiår siden. Han fikk anledning å vende tilbake til sitt hjemland i 2001, godt hjulpet av den vestlige intervensjonen i Afghanistan etter hendelsene den  11. september 2001.

Ett av Albert Henrik Mohns mange dikt
Ett av Albert Henrik Mohns mange dikt

Albert Henrik Mohn hadde mange interesser, og arkivmaterialet forteller at han ikke bare var en svært politisk engasjert og oppdatert journalist som reiste verden rundt. Han var også levende opptatt av nær sagt alle slags forhold i nærmiljøet – i Fana og Bergen – og norsk politikk. Noe mer overraskende er hans interesse for blomster, hage, livsfilosofi og erotikk. De fleste notatene i arkivet er likevel uten tvil viet politiske tema, og foruten Norge skriver mesteparten seg fra Afghanistan, Korea, Sovjet/Det nye Russland, og Sør Afrika. Både klipparkivet hans, og de mange kladdene til artikler som finnes, viser langt større interesse for de ikke-europeiske delene av verden enn for eksempel Norden. Det faktum at det finnes ett eneste klipp fra en svensk avis taler for seg selv. Ettersom det meste han produserte og brukte som grunnlagsmateriale fram til 1980 neppe er bevart, er det vanskelig å si hvilket enkeltland som Mohn har beskjeftiget seg mest med gjennom tidene. Det bevarte materialet  viser aktivitetene hans etter 1980 spesielt godt, og det er liten tvil om at Afghanistan og Sovjet/Det nye Russland engasjerte ham spesielt sterkt de siste to tiåra han levde.

Klausulering og tilgang

Materialet er Bergen Byarkivs eiendom. Det er fritt tilgjengelig til bruk på lesesalen. Bruk av fotografier som ikke er tatt av Mohn selv må avklares med evt. rettighetshavere. Publisering forøvrig etter avtale med Byarkivet.

Litteraturhenvisning

  • Alsaker Kjerland, Kirsten: Albert Henrik Mohn og hans etterlatte papirer. I: Historie nr 2/2004, s. 16 – 27.
  • Mohn, Albert Henrik: Krigsreporteren. 1990.
  • Mohn, Albert Henrik: Vår utsendte medarbeider. 1988.
  • Fullstendig liste over Albert Henrik Mohns forfatterskap finnes i vedlegget. Se vedlegg AHMohn forfatterskap.

Lister og referanser

Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *