Hva

 

Fra Jacob Mestmachers nordfaruttrekk. Konto for Mads Olsen Myren fra Vesterålen.
Fra Jacob Mestmachers nordfaruttrekk. Konto for Mads Olsen Myren fra Vesterålen. <P>Westralen</P> <P>Mas Olsen Mühren</P> <P>1738&nbsp;&nbsp; d: 24 Aug:&nbsp; Ist Mas Olsen am Staven Schuldig geblieben Laut Haubt Buch Litera B, Fol 264.&nbsp; 6 rd 2 mrk&nbsp; 1 sk</P> <P>1744 22 Aug: Ist Mass Olsen am Staven Schuldig geblieben Laut Haubt Buch Litera B Folio 362&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 15 «&nbsp; – «&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 1&nbsp; «</P> <P>1747 16 Juny Ist Mas Olssen Mühren Am Staven Schuldig gebl: Laut Cladde Folio 104&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;19 «&nbsp; 3 «&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 11 «</P> <P>1747&nbsp; 5 Stbr Ist Mas Olssen Mühren Am Staven Schuldig gebl: Laut Kladde Folio 110&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 27 «&nbsp; 5 «&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 9 «</P> <P>osv …</P> <P>1752&nbsp; Ist Mas Olsen Am Staven Schuldig gebl: Laut Cladde Folio 173&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 29 «&nbsp; 5 «&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 9 «</P> <P>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Diese Schuld ist 1754 Am Albrecht Hintzmann bezahlt und gilt dieses nicht mehr.</P> <P>&nbsp;</P> <P>Note: Mads Olsen Myhren har i 1754 skiftet til ny handelsmann i Bergen, Albrecht Hintzmann (Dramshusen, stue nr. 2) Hintzmann har derfor betalt ut Myren hos Mestmacher, og har dermed kjøpt hans gjeld og kundeforhold.</P> <P>&nbsp;</P> <P>&nbsp;</P> <P>&nbsp;</P>

Nordfaruttrekk kalles den protokollen i et nordlandshandlerarkiv der den enkelte kundes totalbeløp for debet og kredit for hvert stevne (2 g. pr. år) blir overført. Uttrekksprotokollene gir oss derfor et konsentrat av gjeldsutviklingen over en lang årrekke. De bør imidlertid sammenholdes med nordfarkladdene for å gi et korrekt bilde. De fungerer også som register til nordfarkladdene. Uttrekksprotokollene kalles noen ganger hovedbøker, men denne termen unngås gjerne i omtale av nordlandshandelen for å slippe sammenblanding med ordinære hovedbøker i regnskapssamenheng. Se også Nordlandshandel.

Hvor

Ikke alle nordlandshandlerarkivene har bevart uttrekksprotokollen. Se under Lister, nedenfor.

Hvilke opplysninger

Uttrekksprotokollene gir den enkelte kundes totalbeløp for hvert år evt. hvert stevne (2 ganger hvert år). Noen ganger kan en se at gjelden blir helt nedbetalt, andre ganger at gjelden blir kjøpt opp av en annen handelsmann (se f.eks. illustrasjonen).

Problemer

De eldste uttrekksprotokollene er ført på tysk. For å finne opplysninger om en spesiell fisker eller jekt, må en vite hvilken handelsmann han forholdt seg til i Bergen. Dette kunne skifte over tid.

Lister og referanser

Nordfaruttrekk finnes i følgende arkiver:

 • BBA A-0574 Christopher Kahrs (også brukt av Johan Hinrich Egerking, Hans Krohn og Berendt Sinning) 1760 – 1805
 • BBA A-0615 Christian Ameln (også brukt av Conrad Krüger &amp; D. Krohn) 1760 – 1867
 • BBA A-0616 Georg og Berendt Voss 1765 – 1867
 • BBA A-0617 Johan Wilhelm Olsen 1765 – 1867
 • BBA A-0618 Ludwig og Georg Wiese 1800 – 1830
 • BBA A-0619 Berendt og Berendt Vedeler 1816 – 1843
 • BBA A-0581 Cordt Neddermann 1722 – 1746
 • BBA A-0598 Jacob Mestmacher (også brukt av Gabriel Tauman og Johan Herman Harcksen) 1738 – 1780
 • BBA A-0620 Johan Didrik Sinning (også brukt av Vollert Bencken) 1730 – 1783
 • BBA A-0621 Christian, Henrich, Albert Henrich og Albert H. Mohn 1786 – 1865
Skriv ut artikkel

Skrevet av

4 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *