Hva
Meny fra middag i Logen ved åpningen av Bergensbanen, november 1909.
Med menyer menes her «fortegnelse over de retter (og viner) som et måltid er sammensatt av». Menyer blir gjerne satt opp i forbindelse med spesielle arrangementer.
Hvor
Vi har menyer fra ulike kommunale arrangementer, som kongemiddager eller lunsjer for celebre gjester på besøk i Bergen. Slike finnes i arkivene etter f.eks. «Mottakelseskomiteen for Roald Amundsen» (A-0465) – fra 1926 – og «Festkomiteen i anledning Vicekongens samt Prins Napoleons opphold i byen» (A-0560), 1856. I sistnevnte arkiv er der en liste som viser hva beboerne ved Enkefattighuset fikk å spise i anledning besøket. En kuriositet finnes i arkivet etter «Komiteen for å hjelpe emigrantene på skipet De Zee-Ploug» (A-0567); ukesmeny for de skipbrudne, 1817. Ellers finnes det menyer i privatarkiver, som i Bergen Handelsforenings arkiv (A-2125).
Man finner også menyer i arkivene etter privatpersoner, personer med offentlige verv/formannskapsmedlemmer, ulike komiteer, foreninger, organisasjoner og hoteller.
Hvilke opplysninger
Av menyer ser vi hva som har vært vanlige å servere ved ulike arrangementer til ulike tider. Menyer forteller om matkultur.
Ved besøk fra inn- og utland eller ved arrangementer i regi av foreninger og organisasjoner var traktering en selvskreven post på programmet. Hvem som var tilstede på et offentlig arrangement var avgjørende for hva som ble servert. Om festen var for høytstående – gjerne tilreisende – personer, bar menyen preg av dette. Da ble det servert mer eksklusive, gjerne utenlandske retter, mens man ved et arrangement for innbyggerne i en by eller bygd tilberedte tradisjonell mat fra området. Kjøtt- og grønnsaksupper eller rømmegrøt ble ofte servert ved slike lokale tilstelninger.
Man finner opplysninger om mat ved offentlige arrangementer i arkivene etter privatpersoner, personer med offentlige verv/formannskapsmedlemmer, ulike komiteer, foreninger, organisasjoner og hoteller.
Ukesmeny for de skipbrudne på De Zee-Ploug, 1817. <H1 style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»> </H1> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Aar 1817 den 6 December blev Committeen atter<?xml:namespace prefix = o ns = «urn:schemas-microsoft-com:office:office» /><o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Holdt paa Bergens Raadhuus, hvorda blev foretaget<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>følgende:<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>1mo<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Blev bestemt den Spisetaxt som Marketenterne<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>skal levere Maden for til Passagererne paa Skibene,<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>nemlig<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 72.0pt 99.0pt 279.0pt 297.0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Mandag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 Kande Kartofler med Salt<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>3 mrk 8 s<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Tirsdag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Brødsuppe 1 Kande, med lidt<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Smør Løg og Edike, hvortil<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Hoved Ingrediensen er Brød for<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>4 mrk<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 ¿ 3 ¿ ¿<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Onsdag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Fersk eller saltet Fisk for 3 mrk,<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Kartofler for 2 mrk, og Smør dertil<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>tilsammen<SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 ¿ 3 ¿ ¿<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Torsdag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Snipler [?]<SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 ¿ ¿ ¿ ¿<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Fredag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Brødsuppe som Tirsdagen<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 ¿ 3 ¿ ¿<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Løverdag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>som Onsdag<SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>1 ¿ 3 ¿ ¿<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Søndag<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>saltet Kjød 1 pd og 1 Kande kogte<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Erter<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 2″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><U>2 ¿ ¿ ¿ ¿<o:p></o:p></U></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Som giør for hele Ugen Pro Persona<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>9r 3 mrk 8 s<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Saaledes at paa en voxen gaaer 2de Børn under <o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>10 Aar, og de over 10 Aar regnes for en fuld<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Portion, hvilken Accord for det første paa<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Forsøg i 1 Uge blev indgaaet af undertegnede<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»> <o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Anne Maria Olsen<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>Hans Jacobsen<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>Med paaholden Pen<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»>For 54 Personer<SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN><SPAN style=»mso-tab-count: 1″> </SPAN>for 54 Personer<o:p></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»><SPAN style=»FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 12.0pt»> <o:p></o:p></SPAN></P> <P style=»MARGIN: 0cm 0cm 0pt»> </P> Av menyene fra festmiddager ser vi en kombinasjon av utenlandske retter – med mer eksotiske ingredienser som skilpadde, asparges, kastanjer, gåselever, oliven – og mat tilberedt av tradisjonelle norske råvarer (laks, får/lam/kalv). Det vanlige ser ut til å ha vært forrett (gjerne suppe), hovedrett av fisk, hovedrett av kjøtt (ofte stek), dessert (is, kake, kompott, frukt) ¿ med tilhørende viner, likører og kaffe. Sammensetningen av menyene har ikke endret seg mye de siste 150 årene. Antall retter har man derimot redusert på. En meny fra en offisiell middag i 1875 inneholdt 13 retter mat og like mange ulike viner.
Kong Karl Johans favorisering av det franske kjøkken bidro til en omlegging av den norske selskapsmaten. Kongens svenske kokk gav i 1846 ut et skrift om hvordan et kongelig taffel skulle dekkes, noe som ser ut til å ha fått langvarige konsekvenser for nordmenns festmenyer. Rettene bærer den dag i dag preg av å være franskinspirerte. Ingrediensene har endret seg noe; nye grønnsaker har kommet til, man serverer ikke lenger skilpaddesuppe, innvoller er heller ikke vanlig å bruke lenger, men finere selskapsmat kan fremdeles betegnes som mer konservativ enn dagligkosten.
Klausulering og tilgang
Materialet er offentlig tilgjengelig.
Prosedyrer for bestilling/fremfinning
Vanlige bestillingsrutiner.
Lister og referanser
Bergen kommune. Formannskapet: A-0003
Bergen kommune. Formannskapet 1972 -: A-1809
Festkomiteen i anledning Vicekongens samt Prins Napoleons opphold i byen: A-0560
Komiteen for feiring av Formannskapslovens 100-års jubileum: A-0479
Komiteen for å hjelpe emigrantene på skipet «De Zee-Ploug»: A-0567
Mottakelseskomiteen for Roald Amundsen: A-0465
Bergens Handelsforening: A-2125
Hotell Rosenkrantz: A-0236
Skriv ut artikkel
1 Tilbaketråkk