Hva

Prospektkort med motiv fra Reimers Conditori.
Prospektkort med motiv fra Reimers Conditori.

Serveringssteder for baker- og konditorvarer ble opprettet i Bergen allerede på 1700-tallet, men det var først på slutten av 1800-tallet det ble etablert mer fasjonable konditorier med snev av kontinental kafekultur i det store utland. Rundt 1900 var det 11 konditorier i Bergen, de fleste lokalisert i de sentrale strøkene av byen. I 1927 hadde tallet konditorier i byen steget til 26. Konditoriene var først og fremst kvinnenes domene. Her kunne de nyte sine tebrød og kaker, kaffe, sjokolade og likører.

Hvor

Serviett fra Reimers Conditori i Kong Oscarsgate. Konditoriet flyttet til Olav Kyrresgate på begynnelsen av 1900-tallet, og senere inn i Telegrafbygningen.
Serviett fra Reimers Conditori i Kong Oscarsgate. Konditoriet flyttet til Olav Kyrresgate på begynnelsen av 1900-tallet, og senere inn i Telegrafbygningen.

Dessverre er det lite arkivmateriale som er bevart etter konditorivirksomheten i Bergen. Bergen Byarkiv har kun mottatt arkivmateriale etter to konditorier:Nydeggers Konditori A/S (A-2299) og Conditor Reimers A/S (A-2282).

Arkivmateriale knyttet til offentlig kontroll av virksomheten vil finnes i kommunale arkiver. Det samme gjelder også opplysninger om eiendommer og bygninger.

Hvilke opplysninger

Hyllest til Reimers Conditori. Dikt på baksiden av en prisliste.
Hyllest til Reimers Conditori. Dikt på baksiden av en prisliste.

Arkivet etter Conditor Reimers A/S består av materiale fra tidsperioden 1931-85. Størstedelen av arkivet består av ulike typer regnskapsmateriale, men det er også korrespondanse, avisutklipp av annonser mm.

Arkivet etter Nydeggers konditori dekker årene 1910-1969 og består av korrespondanse, bestillingsbøker, en håndskrevet oppskriftsbok, regnskapsmateriale mm.

Klausulering og tilgang

Korrespondansen i arkivet etter Nydeggers konditori er unntatt offentlighet p.g.a. at den inneholder en del private brev.

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

Lister og referanser

  • Conditor Reimers A/S (A-2282). Lister i Byarkivets ekspedisjon.
  • Nydeggers konditori (A-2299). Lister i Byarkivets ekspedisjon
Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *