Hva

Serveringssteder for baker- og konditorvarer ble opprettet i Bergen allerede på 1700-tallet, men det var først på slutten av 1800-tallet det ble etablert mer fasjonable konditorier med snev av kontinental kafekultur i det store utland. Rundt 1900 var det 11 konditorier i Bergen, de fleste lokalisert i de sentrale strøkene av byen. I 1927 hadde tallet konditorier i byen steget til 26. Konditoriene var først og fremst kvinnenes domene. Her kunne de nyte sine tebrød og kaker, kaffe, sjokolade og likører.
Hvor

Dessverre er det lite arkivmateriale som er bevart etter konditorivirksomheten i Bergen. Bergen Byarkiv har kun mottatt arkivmateriale etter to konditorier:Nydeggers Konditori A/S (A-2299) og Conditor Reimers A/S (A-2282).
Arkivmateriale knyttet til offentlig kontroll av virksomheten vil finnes i kommunale arkiver. Det samme gjelder også opplysninger om eiendommer og bygninger.
Hvilke opplysninger

Arkivet etter Conditor Reimers A/S består av materiale fra tidsperioden 1931-85. Størstedelen av arkivet består av ulike typer regnskapsmateriale, men det er også korrespondanse, avisutklipp av annonser mm.
Arkivet etter Nydeggers konditori dekker årene 1910-1969 og består av korrespondanse, bestillingsbøker, en håndskrevet oppskriftsbok, regnskapsmateriale mm.
Klausulering og tilgang
Korrespondansen i arkivet etter Nydeggers konditori er unntatt offentlighet p.g.a. at den inneholder en del private brev.
Prosedyrer for bestilling/fremfinning
Vanlige bestillingsrutiner.
Lister og referanser
- Conditor Reimers A/S (A-2282). Lister i Byarkivets ekspedisjon.
- Nydeggers konditori (A-2299). Lister i Byarkivets ekspedisjon