Hva

Resepsjonen i Hotell Rosenkrantz. Udatert. Fotograf ukjent.
Resepsjonen i Hotell Rosenkrantz. Udatert. Fotograf ukjent.

Hotell Rosenkrantz eller Bergen Folkehotell, som det opprinnelig het, sto ferdig oppført i 1921. Arkitekter var Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Hotellet var ikke ment som hotell i vanlig forstand, men ble reist for å avhjelpe mangelen på overnattingssteder i Bergen etter bybrannen i 1916.

Tomten i Rosenkrantzgate 7 ble kjøpt av Bergen kommune i 1917, og det var også kommunen som finansierte selve byggingen. Det ferdige hotellet rommet 225 gjestesenger, mottagelsesrom, lese- og røkerom, lunsjkafe og «moccarom» eller spisesal. I første etasje var det dampkjøkken med spisesal for 250 personer (folkekjøkkenet), fiskematkjøkken og pølsemakeri med butikk og kontor. I 1923 ble det også åpnet en ølhall, et betydelig fremskritt i byens restaurasjonsforhold.

Hotell Rosenkrantz ble i årenes løp modernisert og ombygd, og virksomheten endret karakter. Folkekjøkkenets matproduksjon til forsorgsvesen og skoler ble redusert, og hotellet begynte etterhvert med mer regulær restaurant- og hotelldrift. Hotellet sto bl.a. for en rekke større arrangementer og bespisninger. Fra 1926-28 foresto Hotell Rosenkrantz også administrasjonen av Hotell Bristol. Hotell Rosenkrantz ble solgt til Norsk Folkeferie i 1956, og har etter den tid vært i privat eie. Se også Folkekjøkkenet.

Hvor

Et av hotellets gjesterom. Udatert. Fotograf ukjent.
Et av hotellets gjesterom. Udatert. Fotograf ukjent.

Opplysninger om Hotell Rosenkrantz finnes først og fremst i arkivet etter hotellet (A- 0236), men det vil også være informasjon i ulike rådmannsarkiver. I de trykte kommuneforhandlingene for Bergen vil bystyresaker vedr.bygging og drift være gjengitt. Tegninger av hotellet finnes både i kommunale bygningsarkiver og i arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø (A-2388).

Hvilke opplysninger

Hotellet sto for en rekke større arrangementer. Her: meny og veiledning til serveringspersonalet i anledning det store sangerstevnet i Bergen i 1926.
Hotellet sto for en rekke større arrangementer. Her: meny og veiledning til serveringspersonalet i anledning det store sangerstevnet i Bergen i 1926.

Arkivet etter Hotell Rosenkrantz dekker perioden 1888-1957 og inneholder bl.a. en komplett serie med forhandlingsprotokoller. Ellers består arkivet av pakkesaker, regnskap, avisutklipp og diverse fotografier. Blant pakkesakene er det bl.a. opplysninger om bordplasseringer, menyer m.m. i forbindelse med større festmiddager. Arkivet inneholder også materiale fra Folkekjøkkenet og Hotell Bristol.

Klausulering og tilgang

Folkekjøkkenet i hotellets 1. etasje leverte bl.a. mat til en rekke av byens institusjoner. Udatert foto. Fotograf ukjent.
Folkekjøkkenet i hotellets 1. etasje leverte bl.a. mat til en rekke av byens institusjoner. Udatert foto. Fotograf ukjent.

Det meste av arkivmaterialet er fritt tilgjengelig etter lesesalsreglement. Men deler av arkivet er unntatt offentlighet etter bestemmelser i offentlighetslov og forvaltningslov. Dette gjelder f.eks. seriesignatur Ea:2 (Fortegnelse over NS-medlemmer i Hotell og restaurantgruppen Vestlandet) og seriesignatur H:1-4 (Personalsaker).

Lover og bestemmelser knyttet til innsyn og tilgang

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

Litteraturhenvisning

  • Finn Bjørn: Hotell Rosenkrantz. Beretning 1921 – 17.desember – 1976. Bergen 1976.
  • Bjarne Takla: Hotell Rosenkrantz. Beretning 1921 – 17.desember – 1946. Bergen 1946.

Lister og referanser

  • BBA A-0236 Hotell Rosenkrantz. Lister finnes i Byarkivets ekspedisjon.
  • BBA A-0162 Rådmannen for 3. avdeling
  • BBA A-2388 Arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø
Skriv ut artikkel

Skrevet av

4 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *