Hva
Hjemstavnsforklaring eller hjemstedsforklaring er et dokument som fastslår hvilken kommune en person er hjemmehørende i. En kommune som utbetalte fattigunderstøttelse til en person som ikke hadde hjemstavn i denne kommunen kunne kreve refusjon fra vedkommendes hjemstavnskommune. Svært mye tid og krefter gikk etter hvert med til diskusjoner de enkelte fattigvesen imellom om hjemstavn for en lang rekke omstreifende fattige. Hjemstavnsforklaringene finnes delvis som originale dokumenter som noen ganger er ordnet i egne serier, noen ganger lagt i klientmapper, delvis som avskrifter eller sammendrag i spesielle protokoller
Hvor
Hjemstavnsforklaringene finnes i arkivene etter fattigvesenet/forsorgsvesenet i de enkelte kommunene.
Hvilke opplysninger
«De Udflyttedes Navne, Alder, Fødested, hvor længe de have opholdt sig i Districtet, og hvis de ere fødte udenfor det District, hvori Moderen ved deres Fødsel havde Hjemstandsret, da tillige dette.» (Fattigloven av 1845, § 18)
I endel tilfeller vil forklaringene inneholde sammendrag av hvor vedkommende person har oppholdt seg og hva han eller hun har livnært seg med i mange år tilbake. Dokumentene som tjener som illustrasjon her viser hvordan en sjømanns og en kokkes liv er kartlagt i nokså stor detalj.
Lover mv. knyttet til emne
-
Fattiglovene av 20.09.1845, § 18
-
Fattiglovene av 06.06.1863, §§ 12-28
-
Fattigloven av 19.05.1900, § 14 og 18
Klausulering og tilgang
Forklaringene er klausulert i 60 år. Utover denne tid vises en viss forsiktighet mht til offentlig tilgang. Grunnen til dette er at hovedpersonens barn er nevnt og kan ha berettiget krav på beskyttelse.
Utenfor klausulbestemmelsene er materialet åpent tilgjengelig. Innenfor klausulbestemmelsene er materialet tilgjengelig for parter og andre med lovhjemlet rett. Forskere må søke tilgang hos departementet. Se Innsyn.
Prosedyrer for bestilling/fremfinning
Skriftlig henvendelse vedr. enkeltsaker.
Problemer
En god del av det opprinnelige materialet er gått tapt gjennom kassasjoner, særlig for Bergens vedkommende.
Litteraturhenvisning
Opplysninger hos andre
I Politimesterens arkiv, Statsarkivet i Bergen finnes systematiserte hjemstavnsforhør mv for perioden ca 1850 – 1914.
1 Tilbaketråkk