Hva
Med bidragsinnkreving menes gjerne innkreving av barnebidrag. Bidraget er som oftest fastsatt av det offentlige gjennom bidragsfogden (nå Trygdekontorene, NAV) og utbetales til den av foreldrene som har hovedomsorgen. Den som betaler er bidragspliktig, den som mottar er bidragsberettiget. Den vanligste måten å betale bidrag på er at Staten forskotterer det til en hver tid gjeldende bidragsbeløp til bidragsmottaker. Den bidragspliktige betaler så tilbake til Staten. Det er også mulig for partene å inngå privat avtale.
Hvor
A-1836 Bergen kommune. Bidragsfogden. Ytterår for bidragsmapper er 1914 – 1992, men de eldste foreleggsprotokollene er fra 1892.
Hvilke opplysninger
I saksmappen finnes fastsettelse av farskapet som enten er fastsatt ved dom eller ved at faren tilkjennegir farskapet ved å undertegne farskapsforelegget. Det finnes oversikt over arbeid og inntekt og ut fra dette fastsettes bidragsummen. Videre finnes regnskapsbilag og korrespondanse. Fra 1996 skjer all saksbehandling ved de lokale trygdekontorene/NAV. Statens innkrevingssentral står for innkreving av bidrag, regnskapsoppfølging og avslutting av saker.
Lover mv. knyttet til emne
De mest sentrale lovene er:
- Lov om Underholdningsbidrag til hustru og ægtebarns av 6. juli 1892
- Lov om barn og foreldre (barnelova), kapittel 7, av 8.april 1981 nr. 7
- Lov om ekteskap §§ 38 og 39, av 4. juli 1991
- Lov om innkreving av underholdningsbidrag datert 12.mai 1955 med endringer 22.12.1999 regulerer bidragsinnkrevingen.
- Lov om bidragsforskottering (Jf. lov 9 des 1955 nr. 5. – Jf. tidligere lov 26 april 1957 nr. 4) Innkrevingen skjer nå gjennom Statens innkrevingssentral. All saksbehandling etter 1992 foregår ved de lokale trygdekontorene. Se for øvrig Bidragsfogden.
- Med hjemmel i Bidragsinnkrevninslovens § 9 kan Statens innkrevingssentral, dersom det ellers vil være vanskelig å få refundert utgiftene på annen måte, sende uoppgjorte krav til namsmannen for inndriving gjennom Tvangsfullbyrdelsesloven.
Lover og bestemmelser knyttet til innsyn og tilgang
Bidragsopplysninger generelt er klausulert. Forskere må innhente tillatelse fra vedkommende departement, i henhold til forvaltningslovens § 13d. Statens innkrevningsentral har tilgang til materiale for regnskapsoppfølging. Skifteretten har tilgang til materiale for å finne ut arveforhold i forbindelse med dødsfall og skifte. For andre gjelder:
- Forvaltningslovens § 13 – 13f om taushetsplikt og eventuell fravikelse av denne.
Prosedyrer for bestilling/fremfinning
Skriftlige henvendelse.
Opplysninger hos andre
Det kan være opplysninger om bidragsforhold ved Statsarkivet i Bergen i lensmannsarkivene der.
Lister og referanser
- A-1836 Bergen kommune. Bidragsfogden
1 Tilbaketråkk
Informasjon
Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
Bestillinger eller andre henvendelser
Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
Tilbakemelding / kommentar til artikkel