Hva

Skjema fra 1973 for analyse av drikkevannsprøver.
Skjema fra 1973 for analyse av drikkevannsprøver.

Har du noen gang lurt på hvor vannet i springen kommer fra, og om det har den kvaliteten det skal ha? Bergensområdet har hatt mange ulike drikkevannskilder i årenes løp og vannet har blitt testet og vurdert i en årrekke. Bakteriologiske analyser og andre opplysninger vedrørende drikkevannsforsyningen er tilgjengelige ved Bergen Byarkiv. Se også Næringsmiddelkontroll.

Hvor

I arkivet etter Vann- og kloakkvesenet (A-1673) finnes undersøkelser av byens drikkevann for perioden 1940-1958. Dette arbeidet ble videreført av Næringsmiddelkontrollen (A-2311) og undersøkelser for perioden 1961-1996 finnes i deres arkiv. Her finner man også drikkevannsprøver fra 1980-tallet og framover for kommunene Os, Askøy, Fjell, Osterøy, Sund og Øygarden. Man finner også spredte opplysninger om drikkevann i Bergensområdet i arkivet etter Miljøhygienisk avdeling (A-2802) og kommunal avdeling HOST (A-2945).

Hvilke opplysninger

Arkivet til Næringsmiddelkontrollen i Bergen og omegn gir opplysninger om drikkevannsforsyningen i Bergen og andre kommuner i Bergensområdet i perioden 1961-1996. Her finner man opplysninger om blyinnhold, bakterieinnhold og andre kvalitetsfaktorer for drikkevannet. Hver vannkilde har sin egen mappe med prøveresultater, opplysninger om regulering, kvalitetsvurderinger samt korrespondanse vedr. vannkilden.

Lover mv. knyttet til emne

Lister og referanser

  • BBA A-2311 Bergen kommune. Næringsmiddelkontrollen, seriene H og Xc (vol. 1)
  • BBA A-1673 Bergen kommune. Vann- og kloakkvesenet, seriene Ih, Fb (vol. 2, 4 og 5), Ga og Tf
  • BBA A-2945 Bergen kommune. Komm.av. HOST, serie Dc (vol. 68 og 101)
  • BBA A-2802 Bergen kommune. Miljøhygienisk avdeling, seriene Dab (vol. 13. nr. 1), Dac (vol 8 nr. 1 og vol. 10 nr.14) og Dc (vol. 9 nr. 16)
  • BBA A-2314 Åsane kommune. Sunnhetsvesen, seriene E (vol. 1), G (vol. 17) og Kc (vol. 1)
Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *