Hva

Nygårdsgaten 50.
Nygårdsgaten 50.

På slutten av 1960-tallet startet Bergens Saneringsinstitutt å utrede muligheten for sanering av enkelte kvartaler i Nedre Nygård-området. Saneringsplanene ble imidlertid henlagt, men arbeidet med å rehabilitere området kom igjen på agendaen på 1980-tallet. Det var da arvtakeren til Bergens Saneringsinstitutt, IBB, som overtok arbeidet med å få høynet boligstandarden i området. Arbeidet startet opp på slutten av 1980-tallet og varte inn på 1990-tallet. En god del av de eksisterende husene som fantes i området ble klassifisert som saneringsmodne av IBB. Mange av leielighetene tilfredsstilte ikke datidens boligkrav, med blant annet tilstrekkelig isolering. Videre var det mange av områdets skorsteinshus som hadde tildels store soppskader. I løpet av den perioden der Nedre Nygård var gjenstand for rehabilitering ble noen bygg revet og andre pusset opp.

Del av besiktelsesrapport for Nygårdsgaten 50.
Del av besiktelsesrapport for Nygårdsgaten 50.

Ikke alle oppfattet rehabiliteringen av området som positivt. En del av reaksjonene som kom fra beboerne i området var sterkt tvilende til om byfornyelsen var i deres interesse. Denne skepsisen gjenspeilte seg i den medieoppmerksomheten som byfornyelsen fikk. En av de sterkeste innvendingene som kom fra beboerene i området var frykt for skyhøy husleie som følge av rehabiliteringen.

Hvor

Opplysninger om rehabiliteringen på Nedre Nygård finnes i arkivet til IBB, A-2770, spesielt under serien Mab.

Hvilke opplysninger

Arkivet inneholder korrespondanse mellom IBB, beboere og kontraktører. Videre kan en finne tilstandsvurderinger av de enkelte eiendommene, og utredninger og planer for området.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Materialet er i utgangspunktet fritt tilgjengelig. Materialet som inneholder opplysninger som er av privat karakter er imidlertid klausulert.

Lister og referanser

  • A-2770 Institutt for byfornyelse.
Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *