Hva

Markens folkebad.
Markens folkebad.

Marken er i dag et populært sentrumsstrøk som har beholdt mye av sitt gamle særpreg. Det har imidlertid ikke alltid vært idyll i Marken-området. Området var tidligere nedslitt og preget av manglende vedlikehold. Alt før første verdenskrig var det planer om å sanere Marken, men det var først i 1953 at et forslag til reguleringplan, som inkluderte Marken, ble forelagt kommunen. Bergen kommune ønsket å sanere området for å gi det et mer moderne preg, og for å få bukt med trafikkproblemene i sentrum. Reguleringsplanen som foreslo totalsanering ble vedtatt av bystyret i 1964 uten debatt. Bergens Saneringsinstitutt, som startet opp sin virksomhet i 1966, fikk arbeidet med å utrede mulighetene for å sanere sentrumsnære områder for kommunen. Innstilling fra Saneringsinstituttet anbefalte riving av tre strøk, der Marken var et av områdene. De andre områdene var Solheimsgaten sør og Damsgårdsveien nord.

Arbeidet med en reguleringsplan og sanering av Marken-området fortsatte inn på 1970-tallet. Imidlertid engasjerte en god del Marken-beboere og andre entusiaster seg i arbeidet med å bevare dette området som de mente var verneverdig. Først i 1974 vedtok kommunen å bevare Marken.

På slutten av 1970-tallet og gjennom 1980-tallet arbeidet IBB, som Bergens Saneringsinstittutt nå het, med å restaurere en del av de gamle husene i Marken-området.

Hvor

Arkivet etter Institutt for byfornyelse, Bergen, A-2770, omfatter både perioden med saneringplaner og restaureringsarbeid,spesielt under serien Ja.

Opplysninger om Marken-planene kan ellers finnes i reguleringsplaner for området, Bergens kommuneforhandlinger, samt i arkivene etter Reguleringsvesenet i Bergen, Bergen formannskap og Bergens Skjønnskommisjon.

Hvilke opplysninger

Arkivet inneholder korrespondanse mellom IBB, beboere og kontraktører. Det finnes også tilstandsvurderinger av eiendommene, utredninger, kart og plantegninger over området.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Materiale er i utgangspunktet fritt tilgjengelig. Materiale som inneholder opplysninger som er av privat karakter er imidlertid klausulert.

Litteraturhenvisning

  • Fossen, Anders Bjarne og Tore Grønlie: Bergen bys historie, bind IV, Bergen 1985
  • Dahl, Willy: Fortellingen om Bergen, Bergen 2000

Lister og referanser

  • Institutt for byfornyelse, A-2770. Arkivliste.
Skriv ut artikkel

Skrevet av

8 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *