Hva
Marken er i dag et populært sentrumsstrøk som har beholdt mye av sitt gamle særpreg. Det har imidlertid ikke alltid vært idyll i Marken-området. Området var tidligere nedslitt og preget av manglende vedlikehold. Alt før første verdenskrig var det planer om å sanere Marken, men det var først i 1953 at et forslag til reguleringplan, som inkluderte Marken, ble forelagt kommunen. Bergen kommune ønsket å sanere området for å gi det et mer moderne preg, og for å få bukt med trafikkproblemene i sentrum. Reguleringsplanen som foreslo totalsanering ble vedtatt av bystyret i 1964 uten debatt. Bergens Saneringsinstitutt, som startet opp sin virksomhet i 1966, fikk arbeidet med å utrede mulighetene for å sanere sentrumsnære områder for kommunen. Innstilling fra Saneringsinstituttet anbefalte riving av tre strøk, der Marken var et av områdene. De andre områdene var Solheimsgaten sør og Damsgårdsveien nord.
Arbeidet med en reguleringsplan og sanering av Marken-området fortsatte inn på 1970-tallet. Imidlertid engasjerte en god del Marken-beboere og andre entusiaster seg i arbeidet med å bevare dette området som de mente var verneverdig. Først i 1974 vedtok kommunen å bevare Marken.
På slutten av 1970-tallet og gjennom 1980-tallet arbeidet IBB, som Bergens Saneringsinstittutt nå het, med å restaurere en del av de gamle husene i Marken-området.
Hvor
Arkivet etter Institutt for byfornyelse, Bergen, A-2770, omfatter både perioden med saneringplaner og restaureringsarbeid,spesielt under serien Ja.
Opplysninger om Marken-planene kan ellers finnes i reguleringsplaner for området, Bergens kommuneforhandlinger, samt i arkivene etter Reguleringsvesenet i Bergen, Bergen formannskap og Bergens Skjønnskommisjon.
Hvilke opplysninger
Arkivet inneholder korrespondanse mellom IBB, beboere og kontraktører. Det finnes også tilstandsvurderinger av eiendommene, utredninger, kart og plantegninger over området.
Lover mv. knyttet til emne
Klausulering og tilgang
Materiale er i utgangspunktet fritt tilgjengelig. Materiale som inneholder opplysninger som er av privat karakter er imidlertid klausulert.
Litteraturhenvisning
- Fossen, Anders Bjarne og Tore Grønlie: Bergen bys historie, bind IV, Bergen 1985
- Dahl, Willy: Fortellingen om Bergen, Bergen 2000
Lister og referanser
- Institutt for byfornyelse, A-2770. Arkivliste.
8 Tilbaketråkk