Hva
Hjemsedler er en spesiell kommunikasjon som er knyttet til Nordlandshandelen. Det var de færreste av de nordnorske fiskerne som selv hadde anledning til å seile til Bergen med sine varer. De fleste benyttet seg av andres jekter. Som kommunikasjon med sin kjøpmann i Bergen sendte de med jekteskipperen en såkalt hjemseddel. På den hadde de skrevet opp hva slags varer de sendte sørover, og hva de ønsket i retur.
Hvor
De fleste hjemsedlene er gått tapt. De er nok blitt kassert relativt rutinemessig etter at varene var notert i gesellkladder og nordfarkladder. Kun fra Finnegårdens stue nr. 1 er det bevart rekker av hjemsedler, det gjelder arkivet etter Georg og Berendt Voss 1826 – 1864 (10 arkivbokser) samt etter Johan Wilhelm Olsen 1864 – 1877 (6 arkivbokser).
Hvilke opplysninger
Hjemsedlene lister på den ene siden opp hvilke varer fiskeren sender, spesifisert med type og kvantum. På den annen side listes opp hva han ønsker i retur, som regel like detaljert.
Etter hvert kunne ønskene bli mer spesielle, forespørsler om å låne penger, håndverksprodukter og tjenester. Noen ganger knyttet det seg mer personlige beretninger og kommentarer til, og en kan få mange tankevekkende innsyn i det nordnorske dagligliv på 1800-tallet gjennom disse sedlene.
Problemer
Originalt arkivmateriale fra nordlandshandelen byr på flere problemer, og hjemsedlene danner ikke noe unntak: De er håndskrevet, oftest med gotisk håndskrift, og noen ganger med stor hast eller urutinert håndskrift. De inneholder forkortelser for mål, vekt, mynt og vareslag som er fremmed for oss i dag. Det kreves altså en del arbeid for å bruke disse kildene. Men det er ikke umulig. Det finnes gode veiledninger både i skrift og i mål vekt og varekunnskap. Spesielt nevnes Axel Coldevin: Næringsliv og priser i Nordland 1700 – 1880. Det Hanseatiske Museums Skriftserie nr. 11. Bergen 1938. På s. 166 – 171 finnes oversikter og forklaringer på gammel mål og vekt, og på s. 172 – 198 gis en inngående beskrivelse av alle de mest brukte vareslagene, både fiskeprodukter og forbruksvarer. Priskurantene vil også være gode støttepunkter siden de er trykte og angir de relevante måle- og vektenhetene for de ulike vareslagene.
Lister og referanser
- BBA A-0616 Georg og Berendt Joachim Voss, Brev og sedler 1826 – 1864 (A-0616:Da:1-10) (20 mb)
- BBA A-0617 Johan Wilhelm Olsen. Brev og sedler. 1864 – 1877. (A-0617:Da:1-6) (18 mb)
Trykk på lenkene over for å se lister over sedlene med angivelse av avsender og dato. Listene er utarbeidet av direktør Marco Trebbi ved Det Hanseatiske Museum og er søkbare.
2 Tilbaketråkk