Hva
På slutten av 1800-tallet vokste det fram et prekært behov for boliger i Bergen, og på Møhlenpris ble det reist en rekke nybygg. Det er denne utbyggingsperioden med sine skorsteinshus som dominerer boligmassen på Møhlenpris.
I 1980 satte Institutt for Byfornying A/S, Bergen (IBB) i gang et større utbedringsprosjekt i området. På den tiden var det lite utearealer beregnet for rekreasjon, og gater med tildels svært mye gjennomgangstrafikk gjorde det lite attraktivt for barnefamilier å slå seg ned i området. Yngre mennesker flyttet ut mens grupper med svakere økonomi, f.eks. pensjonister som ikke kunne, eller ønsket å betale en innskuddsbolig, ble boende.
Selv om mange av bygårdene var i dårlig forfatning, var likevel en større del av boligmassen i brukbar stand. Rehabiliteringen skulle først og fremst foregå i privat regi, men i tilfeller der behovet for oppgradering var så stort at det ikke lot seg gjøre, skulle IBB overta eiendommene. Det kommunale selskapet Boligselskapet av 1956 eide noen av boligene i området og stod således for modernisering av egne eiendommer.
Det ble også satt i gang et prosjekt i de tre største byene i Norge. Under 3-bys prosjektet ble det valgt ut ni eiendommer på Møhlenpris som skulle rehabiliteres for Bergens del. (Se også andre rehabiliteringsprosjekt som Fjellsiden Nord, Stølen-Ladegården-Rothaugen, Marken og Nedre Nygård.)
Hvor
Opplysninger vedrørende moderniseringsprosjektet finnes i arkivet etter Institutt for Byfornying A/S, Bergen (IBB).
Hvilke opplysninger
Arkivet inneholder korrespondanse mellom IBB, beboere og kontraktører. Det finnes også tilstandsvurderinger av eiendommene, utredninger, samt kart og plantegninger over området.
Klausulering og tilgang
Arkivet er i utgangspunktet fritt tilgjengelig, men enkelte personopplysninger er klausulert.
Lister og referanser
- A-2770 Institutt for Byfornying A/S, Bergen
- A-2771 Boligselskapet av 1956
2 Tilbaketråkk