Hva

Welhavensgate/Stormsgate med sine karakteristiske skorsteinshus, før utbedring. (Fotograf ukjent/IBB/BBA)

I 1977 ble det nedsatt et statlig utvalg til å vurdere nærmere de største norske byenes strukturelle problemer. Det ble påvist nødvendigheten av store fornyelsesoppgaver og Departementet gikk således inn i et samarbeid med de tre største byene i Norge. «Prøveprosjekt for byfornyelse i de tre største byene: Oslo, Bergen og Trondheim» som forsøket ble kalt, ble vedtatt av bystyret i mars 1980, og Møhlenpris ble valgt som prøveområde i Bergen. Prosjektet innbefattet 9 eiendommer, Welhavensgate 43 og 65, Konsul Børsgate 20 og 25, Professor Hansteensgate 66, 73 og 75, Thormøhlensgate 20 og Stubsgate 7. Forbedringen og oppgraderingen var knyttet til eier og leieboers økonomiske muligheter.

I forbindelse med det statlige prøveprosjektet medvirket Institutt for Byfornying A/S, Bergen i Bergensprosjektet. I april 1981 ga IBB ut rapporten Menneske, Bygning, Samfunn, et opplegg til diskusjon om byfornyingens siktemål.

Hvor

Opplysninger vedrørende 3-bys prosjektet finner en i arkivet etter Institutt for Byfornying A/S, Bergen. En vil også trolig kunne finne noe hos Trondheim kommune og Oslo kommune.

Hvilke opplysninger

Arkivet etter Institutt for Byfornying A/S, Bergen inneholder noe seminarmateriell vedrørende 3-bys prosjektet, arbeidstegninger og besiktelsesrapporter vedrørende eiendommene, samt rapporter og kostnadsanalyse vedrørende prosjektet.

Litteraturhenvisning

Lister og referanser

  • BBA A-2770 Institutt for Byfornying A/S, Bergen 
Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *