Hva

Bare et liv – Historien om Fridtjof Nansen, gjorde inntrykk på anmelderen i 1968.

Avisenes filmanmeldelser har siden kinoens barndom vært til hjelp for potensielle kinogjengere – eller til ergrelse for dem som har sett en film og er uenig i anmelderens dom. De som driver kinoene har også lest filmanmeldelser, klippet dem ut og tatt vare på dem i sine arkiv. Anmeldelser fra hovedstadsavisene kunne f.eks. være til hjelp når man skulle bestemme seg om man ville sette opp en film i Bergen eller ikke.

I disse utklippsbøkene kan man finne de samtidige anmelderes dom, fra de overstrømmende:

«Fortræffelig var ligeledes Marlene Dietrich… og saa æggende at hun i denne Filmssæson indtil videre vil være det mandlige Publikums største Risiko» (Der Blaue Engel, 1930.

til total slakt:

«Hver gang en Elvis Presley-film skal innspilles er det som om alt det smakløse og tomhjernete i Hollywood sammensverger seg… I Clambake får forresten Elvis Presley endelig demonstrert hvor hjelpeløs han er som skuespiller selv etter 12 år i bransjen.» (Clambake, 1967)

Hvor

Både arkivene til Bergens Kommunale Kinematografer (A-1161) og Fana kommunale kino (A-0031) inneholder utklippsbøker med filmanmeldelser.

Hvilke opplysninger

Bergens Kommunale Kinematografers arkiv har utklippsbøker med filmanmeldelser fra diverse aviser, både fra Oslo og Bergen helt tilbake til 1936, med de fleste år fra 1954 – 1978. Fana kommunale kinos arkiv inneholder også filmanmeldelser fra 1965 – 1969.

Skriv ut artikkel

Skrevet av

2 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *