Hva

Charlie Chaplins klassiker Diktatoren fra 1940, kom til Norge først etter krigen.
Charlie Chaplins klassiker Diktatoren fra 1940, kom til Norge først etter krigen.

Den første faste kinoen i Bergen het «Olympia» og ble opprettet i 1905. Den skal ha ligget i en kjellerbod på Bryggen, men sikre opplysninger om kinoens barndom i Bergen finnes det lite av. Det sprang raskt opp en rekke etablissementer, som «Hansa» i den gamle delen av Bryggen, «Kosmorama» ved Haolbergsstatuen, kinoen i Steinkjelleren, «Central» ved Muren og «Edison» i Strandgaten. Kinoen var på denne tiden en svært enkel affære og bransjen var ikke regulert ved lov. Den første kino i Bergen som ble bygget for formålet var Tivoli, som lå på hjørnet av Olav Kyrres gate og Håkonsgaten. Tivoli ble nedlagt i 1930 og bygget huser i dag Kinsarvik Fruktutsalg.

Den første kinematografloven kom i 1913. Kinoene trengte heretter tillatelse av kommunestyret og alminnelig filmsensur ble innført. 22. september 1919 vedtok bystyret å kommunalisere kinodriften, og Bergens Kommunale Kinematografer ble opprettet fra 1. januar 1920. Dermed var det slutt med privat kinodrift i Bergen. Kommunen overtok kinoene Konsertpaleet, Eldorado, Logen, Tivoli, Det gamle teater, Boulevard, Verdensspeilet Theater Moderne og Turnhallen. Konsertpaleet, som ble bygget i 1918, var som navnet antyder påtenkt hovedsakelig som konsertlokale, men ble ganske snart tatt i bruk også som kinolokale, og har huset kinoens administrasjon siden 1930.

Med tiden forsvant gamle lokaler, og nye store kinosaler kom til. Forum kino ble åpnet 4.oktober 1946 med 1140 sitteplasser og Engen kino, like ved konsertpaleet, kom til 15. november 1961. Ved kommunesammenslåingen i 1972 overtok Bergens Kommunale Kinematografer også Fanahallen kino som ble nedlagt i 1985. Andre kinoer som ikke finnes mer er f.eks. Logen, nedlagt som kino i 1961, Ole Bull i bygget der Club Maxime nå holder til, nedlagt 1981, og Eldorado på hjørnet av Olav Kyrres gate og Nygårdsgaten, nedlagt 1981.

Fjernsynets tidsalder medførte en ny tid for kinodriften, med en drastisk reduksjon i besøkstall. I 1946 solgte Bergen kino 2.068.028 billetter, mens tallet i 1986 var 772.427. Det ble stadig vanskeligere å fylle opp de store kinosalene kveld etter kveld, og kinoenes svar ble å satse på flere små saler, slik at man kunne kjøre flere forskjellige forestillinger på en gang. Engen kino og Konsertpaleet ble ombygget og bygget sammen til et stort kinokompleks med 13 saler. Forum kino, som nå har 779 plasser, står igjen som den eneste av de gamle store saler mens man i Konsertpaleets minstesal kun har 49 sitteplasser.

Hvor

Bergen Byarkiv har arkivet til Bergen Kommunale Kinematografer (A-1161) med Bergen Kommunale Kinematografers Notearkiv (A-1161-a2) og Fana kommunale kino (A-0031).

Hvilke opplysninger

Filmplakaten til Ung Frue Forsvunnet av Edith Carlmar, fra 1953.
Filmplakaten til Ung Frue Forsvunnet av Edith Carlmar, fra 1953.

Arkivmaterialet inneholder informasjon om alle aspekter ved kinodriften, møtereferater, korrespondanse, saksarkiv, regnskapsmateriale, årsregnskaper/-beretninger, personalsaker og så videre. Det finnes en rikholdig samling av filmanmeldelser i utklippsbøker, statistikk over kinobesøk og en del promoteringsmateriale, inkludert et antall kinoplakater fra førti-, femti-, seksti- og syttitallet. Det finnes også materiale relatert til det tekniske ved kinodriften, tegninger til framvisningsapparat og lignende. I notearkivet finnes musikk spilt til stumfilmer på 1920-tallet.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Med unntak av de deler av arkivene som omhandler de ansatte er arkivene fritt tilgjengelig for offentligheten.

Problemer

Til arkivet til Bergen Kommunale Kinematografer (A-1161) finnes ikke detaljerte arkivlister.

Litteraturhenvisning

  • Ersland, Geir Atle: Kino. Bergen 1995.
  • Bergen Kinematografer 1920 – 1970. Bergen 1970.

Lister og referanser

  • A-0031       Fana kommunale Kino (Fanahallen)
  • A-1161       Bergen Kommunale Kinematografer
  • A-1161-a2  Bergen Kommunale Kinematografers notearkiv
Skriv ut artikkel

Skrevet av

3 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *