Hva

Notehefte fra George Gershwins musical Tip-Toes, komponert i 1925.

Lydfilmen ble oppfunnet i 1927, og ble introdusert i Bergen i 1930. Den ble snart enerådende. Men før dette hadde filmframvisningene blitt akkompagnert av levende musikk. Da Bergens Kommunale Kinematografer ble opprettet i 1920 var ca. 40 musikere engasjert av byens kinoer. Konsertpaleet, Logen og Eldorado hadde alle 7-8 manns orkestre med egen kapelleder, mens de mindre kinoene kunne klare seg med en enslig pianist. Mange av musikerne kom fra Harmonien. Det var hardt å livnære seg som musiker, og man måtte ta de oppdrag man kunne få.

Enkelte storfilmer hadde spesialkomponert musikk, som ble distribuert til kinoene sammen med filmrullene. Men i de fleste tilfeller var det opp til kinomusikerne selv å velge musikken som skulle spilles. Det kunne nok være litt av en utfordring å finne musikk som uttrykte den riktige stemning til enhver tid i filmen. Bergen Kino fikk etterhvert en større samling av notehefter som musikerne kunne velge blant. Noen av noteheftene er tatt vare på i Bergen Kommunale Kinematografers Notearkiv.

Hvor

Bergen Byarkiv har Bergen Kommunale Kinematografers Notearkiv (A-1161-a2).

Hvilke opplysninger

Romantisk musikk av Gabriel Fauré, brukt av Bergen Kino.

Noteheftene representerer det som kan kalles 20-årenes poplåter – stort sett tyske, franske og engelske, også med innslag av klassiske svisker. Byarkivet har ca. 170 notehefter, med arrangementer for alle de forskjellige instrumenter som er med i orkesteret. Musikken kunne derfor spilles av både små og store orkestre. Komponister som Gabriel Fauré, George Gershwin og Giuseppe Verdi er representert, sammen med navn som nok er stort sett glemt i dag, som Alfred Capri, Vicente Lleó og Florent Schmitt.

Litteraturhenvisning

  • Mattsson, Annette – «Søt musikk fra stumfilmens dager» i Byarken nr. 2/3 1992.

Lister og referanser

  • A-1161-a2  Bergen Kommunale Kinematografers notearkiv
Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *