Hva

Askviknes Barnehjem ble etablert i 1900 av Norsk misjon blant hjemløse. Presten Jacob Walnum (1851-1925) stiftet i 1893 en komité for det frivillige arbeidet for omstreifere, og i 1897 stiftet han Foreningen til motarbeidelse av omstreifervesenet. Denne endret navn i 1922 til Den norske omstreifermisjonen og i 1935 var det ett nytt navneskifte til Norsk Misjon Blant Hjemløse.

Barnehjemmet, som lå i Os kommune i Hordaland, hadde plass til 25 barn. Opptaket var av omstreiferbarn som foreldrene frivillig plasserte, eller som vergerådene plasserte. Opptaksalderen var under 4 år. Askviknes var det første barnehjemmet Norsk Misjon Blant Hjemløse etablerte.

Hjemmet var i drift som barnehjem i perioden 1900-1953. Foreningen til motarbeidelse av omstreifervesenet stod som eiere. Eiendommen ble overdratt til Hordaland fylkeskommune i 1954. Fylkeskommunen tok institusjonen i bruk til pleiehjem innen psykiatri. Askviknes ble fredet i 2012 som «et sosialhistorisk viktig kulturminne om den statlig institusjonaliserte assimileringspolitikken overfor tatere og reisende.»

Hvor

Bergen byarkiv oppbevarer en opptaksprotokoll for Askviknes Barnehjem fra årene 1899-1953, A-7614.

Barnevernet i Bergen sendte barn til denne institusjonen. I de kommunale arkivene kan det derfor finnes opplysninger om vedtak om plassering av barn i arkivene etter barnevernsnemnder og sosialkontorer. En del av disse arkivene er overført til Bergen byarkiv. Se Barnevern.

Ved Riksarkivet oppbevares det noe korrespondanse mellom barnehjemmet og Norsk Misjon Blant Hjemløse. På Arkivportalen kan du se hva arkivet etter misjonen inneholder av materiale fra Askviknes. Her finnes blant annet 12 «omstreiferprotokoller» som gir slektsvis oversikt over omstreifere, med opplysninger om navn og personlige forhold, samt oversikt over familieforhold, ofte tilbake til tidlig på 1800-tallet. En viktig del av arkivet er tre serier med klientmapper, alfabetisk ordnet på klientnavn.

Hvilke opplysninger

Opptaksprotokollen ved byarkivet inneholder opplysninger om 185 barn som hadde opphold ved barnehjemmet fra 1899, da den første kom til hjemmet til den siste ble utskrevet i 1953. Her er opplysninger om navn, alder og døpested på barna, om de er «Ægte eller uægte», samt legens erklæring om barnets helse. Videre finnes navn og hjemstavnsrett til foreldrene samt opplysninger om forholdene i hjemmet. Protokollen opplyser til slutt om når barnet ble utskrevet og til hvor. Barna kom fra ulike deler av landet, som Varaldsøy, Ålesund, Stjørdal, Kristiania, Vågå og Bergen. De ble gjerne utskrevet til andre barnehjem, blant annet Rostad barnehjem i Trøndelag og Lillegården barnehjem i Porsgrunn, til skoleinstitusjoner som Ulvsnesøy skole, og Torshov skole i Oslo, eller til privatpersoner – ofte «i tjeneste» og langt unna, for eksempel Grimstad, Østerdalen, Telemark.

Arkiv

  • A-7614 Askviknes Barnehjem,  F 1 1899-1953
Skriv ut artikkel

Skrevet av