Hva

Brev om leie av tomt på Lønningen, datert 15.02.1939.

Den private foreningen «Småbarnstuen», eller «Småbarns sommerstue» som den også ble kalt, ble opprettet i 1929 og arbeidet for å «skaffe gratis sommeropphold på landet for svake barn under skolepliktig alder». Foreningen åpnet først en feriekoloni i Mathopen med plass til 20 barn. I 1939 fikk «Småbarnstuen» leie en del av Lønningen gård til feriekolonivirksomhet og gikk etter hvert over til å drive helårsdrift for et mindre antall barn. Om somrene ble virksomheten utvidet ved at institusjonen tok i mot «sommerbarn».

Utbyggingen av Flesland Flyplass førte til at eiendommen på Lønningen ble ekspropriert. Institusjonen fikk midlertidige lokaler på naboeiendommen Myrbø, og flyttet senere til Askviknes. I 1957 ble eiendommen Fagerskjold (g.nr. 40, b.nr. 32) på Skjold kjøpt inn til bruk som barnehjem. I 1964 ble ordningen med å ta i mot «sommerbarn» avviklet og Småbarnstuen gikk over til å bli et vanlig barnehjem.

I 1967 ble det vedtatt å overføre driften til Fana kommune. I følge formålsparagrafen skulle barnehjemmet ta i mot inntil 12 barn i alderen 2-7 år, men både antall barn og barnas alder varierte opp gjennom årene. Ved kommunesammenslutningen i 1972 ble ansvaret for driften overført til Bergen kommune, og året etter ble eiendommen vederlagsfritt overført til kommunen. I 1981 overtok Hordaland fylkeskommune ansvaret for driften. Barnehjemmet har i dag navnet Skjoldveien barnehjem, med adresse Skjoldveien 55, Nesttun.

Hvor

Arkivet etter Skjoldveien barnehjem er oppbevart ved Fylkesarkivet i Vestland.

Barnevernet i Bergen sendte barn til denne institusjonen. I de kommunale arkivene kan det derfor finnes opplysninger om vedtak om plassering av barn i arkivene etter barnevernsnemnder og sosialkontorer. En del av disse arkivene er overført til Bergen Byarkiv. Se Barnevern

I de kommunale arkivene vil det også kunne finnes opplysninger om f.eks. bygningsforhold, drift og tilsyn. Se Barnehjem.

Litteraturhenvisning

Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *