Hva

Barnehjemmet Anna Jebsens Minde ble stiftet i Bergen i 1866. Initiativet kom fra borgerskapets kvinner, blant annet Anna Jebsen – konen til konsul Peder Jebsen som forærte en eiendom til barnehjemmet. Selve etableringen var et samarbeid mellom kirken, fremtredende embetsmenn og velstående kjøpmenn.

I statuttene fra 1871 står det at pikebarn har fortrinnsrett foran guttebarn. Alderen på barna var 2-18 år.

Barnehjemmets første lokaler var på Krohnengen, fra 1870 i Strandgaten, fra 1912 i Kalfarveien 83. Fra 1987 har barnehjemmet vært i drift under navnet Bønesskogen Barnehjem – Anna Jebsens Minde, på Bønes.

Institusjonen var drevet privat til 1980, da Hordaland fylkeskommune tok over driften.

Hvor

Bergen Byarkiv har ikke mottatt arkivmateriale etter barnehjemmet Anna Jebsens Minde. Derimot oppbevares noe arkivmateriale ved Fylkesarkivet i Vestland.

Barnevernet i Bergen sendte barn til denne institusjonen. I de kommunale arkivene kan det derfor finnes opplysninger om vedtak om plassering av barn i arkivene etter barnevernsnemnder og sosialkontorer. En del av disse arkivene er overført til Bergen Byarkiv. Se Barnevern.

I de kommunale arkivene vil det også kunne finnes opplysninger om f.eks. bygningsforhold, drift og tilsyn. Se Barnehjem.

Litteraturhenvisning

Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *