Hva

Kartutsnittet er hentet fra Bergenskart.no

Bergensbakken var bygget i slutten av 1930-årene, og lagt ned allerede i 1948. Bakken lå høyt til fjells på østsiden av Rundemanen, eller om en vil i Hyttelien øverst i Tarlebødalen. Mange idrettslag hadde hytte i området, bl.a. Bergen Brannkorps Idrettslags hytte Flammen. Planen var å utvikle et ski-idrettssenter her. Bergen kommune var en av flere bidragsytere som gjorde det mulig å realisere bygging av en skibakke i bergensernes fjellverden. Drivkraften bak prosjektet var imidlertid Johan N. L. Blytt og hovedsponsorer var Bergens telefonkompani og Bergens rederiforening.

Mer enn 10.000 tilskuere hadde funnet veien til fjells 20. februar 1938 da Bergensbakken ble høytidelig overlevert til Bergen kommune. Ordfører Stensaker takket og tok i mot. Etterpå var det hopprenn med 115 deltakere.

Bakken svarte imidlertid ikke til forventningene. Det ble likevel avviklet en del skirenn der før og etter 2. verdenskrig. Skirennene hadde stor deltakelse og stor oppslutning fra publikum.

Berømte skinavn som for eksempel Birger Ruud var blant dem som trakk publikum til bakken. Han hoppet allerede i november 1937, før bakken var ferdig. Det sies at der var 15 cm snø, og at mesteren hadde flere hopp på opp til 46 meter.

På grunn av terrenget og vanskelige vindforhold ble Bergensbakken ikke godkjent som offisiell hoppbakke. I dag kan man bare ane konturene etter en hoppbakke folk hadde store forventninger til.

Hvor

Opplysninger om Bergensbakken finnes blant annet i arkivet til Bergen formannskap, A-0003:Af/0013 Bergen formannskap

I referat fra formannskapsmøte 23. november 1936, side 119, vedkommende 2nen borgermester kan en lese:

«Man bevilget inntil kr. 9.000 til et fartsoppbygg av tre i skibakken i Tarlebødalen, idet man forutsatte at arbeidet først kom til utførelse til våren såfremt det efter innhentede alternative anbud skulde vise sig at arbeidets utførelse straks vilde medføre vesentlig større utgifter.»

Litteraturhenvisning

 • Bergen Byleksikon 1999, s. 96
 • Bergen skilag 75 år. Jubileumsbok 1893-1968, Bergen 1968
 • Bergensernes Fjellverden, b. 1, s. 233, Bergen 1992. Red. Anders Bjarne Fossen

Opplysninger hos andre

 • Bergensbakken
 • Bergens Tidende viet overrekkelsen av Bergensbakken og det første offisielle skirennet stor oppmerksomhet i avisen 21.02. 1938.

Lister og referanser

 • BBA A-0003: Bergen kommune. Formannskapet, Af/0013
Skriv ut artikkel

Skrevet av

1 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *