Hva

Bergen Brannkorps Idrettslag er Bergens eldste idrettslag. Idrettslaget ble stiftet 7. oktober 1923, men allerede i 1918 hadde de prøvd dette uten stor suksess.

            «Endel af Bergens Brandkorps mandskaber enedes om i oktober maaned 1918 at agitere for, at faa stiftet en Idrætsforening under korpset. Efter at ha bragt i erfaring at cirka 25 mand var stemt for foretagendet, besluttedes at beramme et møte den 9de november 1918 for at diskutere saken. «

På grunn av vanskelige permisjons- og treningsforhold tok interessen og viljen fort slutt. Den nye interessen, og viljen til å starte et nytt idrettslag i starten på 20-årene ble stimulert av at branningeniør Sontum opprettet en vandrepokal som det ble konkurrert om på øvelsestomten på Nygårdstangen med korte løp, sprang, kulestøt og «tårnløp.» Laget hadde i første omgang 45 medlemmer under ledelsen av formann Jens Jensen, som blir beskrevet som sjelen i laget. I følge lagets lover var formålet med idrettslaget var å drive idrett og fremme godt kameratskap. En møter brannmennene i skisporet, i hoppbakken, på fritidsarenaer, i terrengløypen, i bordtennishallen og selvsagt på fotballbanen, der de allerede i 1939 erobret sitt første bedriftsmesterskap. Laget er fremdeles aktivt i dag, med både nye og gamle idrettsgrener. Se også Bergens Idrettslags hytter.

 

Hvor

Arkivet etter Bergen Brannkorps Idrettslag er avlevert Bergen Byarkiv, A-3913 Bergen Brannkorps Idrettslag. En finner også opplysninger om idrettslaget i andre arkiver, se Lister og referanser.

 

Hvilke opplysninger

Arkivet etter Bergen Brannkorps Idrettslag inneholder bl.a. møtebøker, lover, materiale vedrørende lagets hytter, årsberetninger fra de ulike idrettsgrenene, idrettsmerker, diplomer, sanghefter, materiale vedrørende innsamling til Romania, diverse foto, avisutklipp etc. Arkivets periode strekker seg fra 1918 til 2007.

 

Klausulering og tilgang

Materialet er i utgangspunktet fritt tilgjengelig for bruk, men enkelte personsensitive opplysninger kan være klausulert i 60 år.

 

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

 

Litteraturhenvisning

  • Fossen, Anders Bjarne 1988: «Ildens herre – byens tjener Bergen brannvesen 1963-1988

 

Lister og referanser

  • BBA A-3913 Bergen Brannkorps Idrettslag

Se også:

  • BBA A-3909 Bergen kommune. Bergen brannvesen (1972-).
  • BBA A-0501 Fana kommune. Formannskapet
  • BBA A-3387 Bergen kommune. Rådmannen. Plan- miljø- og økonomiavdelingen
Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *