Hva

Møhlenpris skole er en barneskolesom ligger i Thormøhlensgate 25 i Bergenhus bydel. Skolen ble tatt i bruk i 1912 etter en byggeperiode på 8 måneder. Da skolen ble bygget var den velutstyrt og moderne for sin tid med 21 klasserom fordelt over 3 etasjer, inkludert loft med bl.a tegnesal og naturfagsal. I tillegg var rommet skolen lesesal, skolekjøkken, bad og svømmebasseng. Arkitekt var byarkitekt Kaspar Hassel (1877-1962).
Mot slutten av 1800-tallet var det en sterk økning i byens innbyggertall. Møhlenpris skole ble bygd for å avhjelpe det økende behovet for klasserom. I utgangspunktet skulle skolen være en midlertidig løsning mens man ventet på et nytt skolebygg et annet sted i byen.
Da skolen ble tatt i bruk gikk det 1028 elever der fordelt på 31 klasser.
Under den 2. verdenskrig ble skolen beslaglagt av tyskerne. Man fikk tilbud om å benytte en del av bygningen til skole, men dette ble avslått. Klassene ble fordelt mellom Ny Krohnborg skole og Nygård skole. Møhlenpris skole startet opp igjen med undervisningen i 1946.
Skolen hadde tidligere også en egen klasse for hørselshemmede. I 2009 hadde skolen 188 elever.
Hvor

Arkivet etter Møhlenpris skole (A-3530) oppbevares ved Bergen Byarkiv.
I tillegg kan man finne informasjon om skolen gjennom skolens foreldrelag (A-4029).
Informasjon om skolen kan også finnes i arkivene etter kommunale etater med skoleansvar, som skolestyret for Bergen kommune (A1302 og A-1368).
Vedtak og utredninger i saker vedrørende skolen kan finnes i kommuneforhandlingene.
Hvilke opplysninger
Arkivet inneholder forskjellig informasjon om skolen, elevene og de ansatte ved skolen. I tillegg finnes skolens administrative saker. Arkivets periode går fra 1912-2005.
Informasjon om elevene kan man blant annet finne i hovedmatriklene. Matriklene er organisert etter hovednummer og inneholder informasjon om elevens navn, innskrivingsdato, fødselsdata, når eleven er utskrevet, opplysninger om tidligere skolegang, forsørgers navn og stilling.
I elevmappene finner man opplysninger om enkeltelever. Dette kan være korrespondanse med hjem og skolemyndigheter, diagnostiseringsrapporter, logopedrapporter, språk- og leseferdighetstester, bekymringsmeldinger til barnevernet, rapporter om spesialundervisning samt referater fra møter mellom skolen, Pedagogisk- Psykologisk Tjeneste m.fl.
I tillegg er det opplysninger om elever i inn- og utskrivningsprotokollene, elevkort, flyttemeldinger, klassedagbøker, klasselister, karakterprotokoller og vitnemål.
Opplysninger om skolens ansatte kan en bl.a. finne i personalmappene. Om personalet kan det være informasjon om nyansettelser, stillingsendringer, attester, arbeidsavtaler, timelister, lønn og fraværslister.
Arkivets administrative saker finnes først og fremst i saksarkivet. Her finner man skolens korrespondanse/saker med ulike aktører, som offentlige instanser. I tillegg inneholder arkivet bl.a. regnskap, inventarlister, tegninger, informasjon om «bergensprosjektet» og skipsadopsjon.
Lover mv. knyttet til emne
-
Se ellers artikkelen Skole.
Klausulering og tilgang
- Administrativt arkivmateriale er fritt tilgjengelig etter lesesalsreglement, med mindre det omhandler enkeltpersoner.
- Barne- og personalopplysninger er taushetsbelagt i 60 år (100 år for barnevernssaker.)
- Se forøvrig Innsyn.
Lover og bestemmelser knyttet til innsyn og tilgang
- Lov 10. februar 1967 om behandlingsmetoden i forvaltningssaker (forvaltningsloven).
- Lov 19. mai 2006 om rett til innsyn i dokument i offentlig verksemd (offentleglova).
- Lov 14. april 2000 om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven).
Prosedyrer for bestilling/fremfinning
Skriftlig forespørsel er nødvendig.
Litteraturhenvisning
- Bergen byleksikon, annen utgave, Oslo 2009.
- Møhlenpris skoles 50-års jubileumshefte, Wangensten (red.), 1962.
Lister og referanser
-
BBA A-3530 Møhlenpris skole
-
BBA A-4029 Møhlenpris skoles foreldrelag
-
BBA A-1302 Bergen kommune. Skolestyret
-
BBA A-1368 Bergen kommune. Skolestyret
Informasjon
Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
Bestillinger eller andre henvendelser
Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
Tilbakemelding / kommentar til artikkel