Hva

Fra arkivet etter Pan Trafikk.

Selskapet Pan Trafikk AS oppstod etter sammenslutningen mellom Bilruta Fana-Os-Milde L/L og Åsane Billag AS. Formelt skjedde fusjonen ved at Åsane Billag gikk inn i Bilruta Fana-Os-Milde. Åsane Billag ble deretter oppløst, mens Bilruta Fana-Os-Milde skiftet navn til Pan Trafikk ved årsmøtet 28. august 1991.Busstrafikk under det nye navnet begynte 1. januar 1992.

Trafikkontorene på Nyborg, Fana og Søreide ble opprettholdt, mens trafikkontoret på Os ble nedlagt i 1992 og erstattet med nye lokaler på Kolskogen. Administrasjonen ble lagt til Åsegården i Bergen, og Arne Buanes ble tilsatt som ny administrerende direktør. Godstrafikken ble lagt ned fra 1992. Datterselskapet Os Bensin & Service, som hadde fulgt med inn i Pan fra Bilruta Fana-Os-Milde, ble solgt i 1994.

På et tidspunkt i fusjonsforhandlingene var også Bergen Sporvei inne i drøftingene, men problemene med å sammenslutte private og kommunalt eide selskaper var for kompliserte. Etter dannelsen av Pan Trafikk satte man i gang nye drøftinger om en sammenslutning mellom Pan og Bergen Sporvei. En styringsgruppe og en rekke arbeidsgrupper ble satt ned for å utrede grunnlaget for en fusjon, men forhandlingene ble brutt i 1994. Kort tid etter ble det imidlertid inngått en omfattende samarbeidsavtale mellom Pan Trafikk, Bergen Sporvei og Vest Trafikk. Planene om fusjon ble tatt opp igjen, og i 1998 fusjonerte Pan Trafikk med Bergen Sporvei og dannet Gaia Trafikk AS.

Hvor

Arkiv etter Pan Trafikk AS (A-3823) og Os Bensin & Service AS (A-3820) blir oppbevart ved Bergen Byarkiv.

Hvilke opplysninger

I arkiv etter Pan Trafikk AS (ytterår ca. 1960-91) og Os Bensin & service (ytterår ca. 1957-94) finner man møtebøker, personalregistre, noe regnskap, saker vedrørende ledelse, drift, teknisk avdeling, datasystemene BUSPOS og HASTUS, og diverse andre saker. Noen numre av forskjellige bedriftsblader er også bevart, sammen med årsrapporter og avisutklipp.

Klausulering og tilgang

Arkivet er fritt tilgjengelig etter lesesalsreglement.

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

Lister og referanser

 • BBA A-3813 Pan Trafikk AS
 • BBA A-3820 Os Bensin & Service AS
 • BBA A-3811 Bergen Sporvei AS
 • BBA A-3812 Gaia Trafikk AS
 • BBA A-3814 Bilruta Fana-Os-Milde L/L
 • BBA A-3815 Bilruta Os-Bergen L/L
 • BBA A-3816 Bilruta Milde-Bergen L/L
 • BBA A-3817 Bilruta Fana-Bergen L/L
 • BBA A-3821 Åsane billag AS
 • BBA A-3822 Laksevåg kommunale rutebilselskap
Skriv ut artikkel

Skrevet av

2 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *