Hva

Statisk beregning fra Torvalmenning nr.13.

Statiske beregninger utarbeides som en del av en byggemelding og er utregninger av de spenn og trykk som virker i en bygning. Materialet består av beregninger og konstruksjonstegninger. Se også byggemeldinger.

Hvor

Statiske beregninger kan finnes i flere arkiver. I arkivet etter Bygningssjefen i Bergen (A-0430) er det en egen serie med statiske beregninger ordnet alfabetisk etter gateadresse. Arkivet inneholder materiale fra perioden 1899-1971. Det kan i noen tilfeller ligge statiske beregninger sammen med byggemeldingen i i byggesaksmappen i arkivene etter Bygningssjefen i Bergen (A-0430) eller Byggesaksarkivet (A-0540).  Arkivet etter Kommunens statiker og konsulent i jernbetong (A-0653) inneholder statiske beregninger fra 1917 til 1994 og arkivet etter Fagkontor for byggteknikk (A-2692)inneholder statiske beregninger fra ca. 1970-1993.

Hvilke opplysninger

Konstruksjonstegning fra Torvalmenning nr.13 (blåkopi).

De statiske beregningene forteller bl.a. hvor stor belastning et gulv tåler, om fundamenteringen på en bygning tåler at man bygger en etasje til osv. Statiske beregninger er av avgjørende betydning ved nybygg og ikke minst ombygning av større hus. Statiske beregninger er som regel ledsaget av konstruksjonstegninger.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Materialet er fritt tilgjengelig.

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

Litteraturhenvisning

 • v.Achen, Henrik: Bygningsvesenet i Bergen 1830 – 1971. Med særlig henblikk på bygningskontrollen. Bergen Byarkivs Skrifter, rekke A, nr. 1. Bergen 1983.
 • v.Achen, Henrik: Endel arkiver vedr. Bygningsvesenet i Bergen 1830 – 1971. Arkivfortegnelse. Bergen Byarkivs Skrifter, rekke B, nr. 1. Bergen 1983.

Lister og referanser

 • A-0430 Bygningssjefen i Bergen. Serie Hd Statiske beregninger fra Byggesaksarkivet  310 arkivbokser ordnet alfabetisk etter gateadresse. Publisert liste i Byarkivets skriftserie (se ovenfor) samt i Byarkivets ekspedisjon.
 • A-0540 Byggesaksavdelingen.
 • A-0653 Bergen kommunes statiker og konsulent i jernbetong. (Foreløpig oversikt.  Foreløpig arkivliste.) Lister i byarkivets ekspedisjon.
 • A-2693 Fagkontor for byggteknikk.
Skriv ut artikkel

Skrevet av

5 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.