Hva

Cutty Sark logo
Cutty Sark logo

Cutty Sark Tall Ships» Race er en av verdens største internasjonale regattaer for større seilskuter. Den har vært arrangert siden 1956 av The International Sail Training Association (ISTA). Formålet med regattaen er å bringe sammen unge mennesker med ulik bakgrunn og nasjonalitet. De skal kappseile på åpent hav, knytte internasjonale vennskapsbånd og få forståelse for hverandre i møte med utfordringer og nye opplevelser.

Bergen var vertskapsby i 1993 og 2001, siste gang sammen med Antwerpen, Ålesund og Esbjerg.

Regattaen er oppkalt etter den legendariske britiske klipperen Cutty Sark, ett av verdens raskeste seilskip. Skipet ble sjøsatt i 1869, det var ti år på tefarten til Kina, deretter overført til ullfarten på Australia. Distansen England – Australia ble tilbakelagt på 80,5 døgn. Cutty Sark kan i dag beskues i tørrdokk i Greenwich.

Hvor

Fra både 1993 og 2001 finnes gode arkiver. I 1993 ble arrangementets arkiv inkorporert i arkivet til Kommunalavdeling fritid og kultur (se Lister og referanser nedenfor). I 2001 ble det etablert et selvstendig arkiv for arrangementskomiteen.

Hvilke opplysninger

For begge arrangementsårene innholder arkivene komplett bakgrunnsmateriale i planlegging og gjennomføring av Cutty Sark arrangementet. De enkelte ansvarsområdene er arkivert for seg med egne mapper.

I tillegg finnes trykksaker, avisutklipp, kart, tegninger, fotos etc. Boken Cutty Sark 2001 er også del av arkivet. En gjør spesielt oppmerksom på de ulike rapportene.

Klausulering og tilgang

Materialet er stort sett fritt tilgjengelig. Mapper vedr. avtaler, sponsorkontrakter, personaladministrasjon og enkelte rapporter er taushetsbelagt.

Lover og bestemmelser knyttet til innsyn og tilgang

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Materialet bestilles på grunnlag av listene nedenfor, og med referanse til de mappene en ønsker å se.

Litteraturhenvisning

  • Cutty Sark 2001. (Utgitt av Hovedkomiteen) 96 s., rikt ill. Bergen u.å. (1992) ISBN 82-996153-0-5

Lister og referanser

 

 

Skriv ut artikkel

Skrevet av

7 Tilbaketråkk

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *