Hva

Rykende ruiner i Strandgaten etter brannen 15. – 16. januar. Foto: Mittet & Co. Arkivet etter Bergen Formannskap (A-0003, V).
Rykende ruiner i Strandgaten etter brannen 15. – 16. januar. Foto: Mittet & Co. Arkivet etter Bergen Formannskap (A-0003, V).

Bybrannen som rammet Bergen 15. januar 1916 var den største bybrannen i Bergen i moderne tid. To mennesker døde, 372 bygninger brant ned, ca. 3000 mennesker mistet hjemmene sine og en rekke arbeidsplasser gikk tapt. Av bygningene som brant var 612 leiligheter, 388 butikker, 219 kontorer, 242 verksteder, 42 fabrikker og 288 lagerrom. Det ble utbetalt forsikringer for over 33 millioner kroner, men ikke alle var forsikret. Mye lot seg heller ikke erstatte, som kulturhistoriske bygninger, arkiver med mer.

Brannen brøt ut ved et uhell i en lagerbod på sørsiden av Muralmenningen og ble meldt til brannvesenet gjennom et signalapparat i Strandgaten lørdag 15.januar kl. 17.15. Det blåste sterk storm med orkan i kastene og brannen spredte seg raskt. Da brannvesenet kom på stedet under to minutter etter at brannen var meldt, hadde ilden allerede antent alle nabobygningene.

Den dramatiske brannen og slukningsarbeidet er beskrevet i brannmester Bernt Rolland sin brannrapport fra 19.januar. Arkivet etter Brannvesenet (A-1181, Ba:18)
Den dramatiske brannen og slukningsarbeidet er beskrevet i brannmester Bernt Rolland sin brannrapport fra 19.januar. Arkivet etter Brannvesenet (A-1181, Ba:18)

Ilden spredte seg videre innover Strandgaten og Torget og oppover Markeveien mot Engen. Alle som bodde i kvartalene mellom Muralmenningen, Torgalmenningen, Vågen og Store Markevei ble bedt om å komme seg i sikkerhet. Brannvesenet, som hadde rykket ut med det de hadde av fast mannskap, kalte inn et reservemannskap på 200 mann. Militære mannskaper ble utkommandert og frivillige strømmet til for å hjelpe med slukkingen.

Brannmannskapet innså raskt at Strandgaten ikke lot seg redde og prioriterte å stoppe brannen ved Torgallmenningen. En sjøsprøyte holdt børs- og bankbygningene våte og man greide både å redde disse og hindre brannen i å spre seg til Vågsbunnen. På Torgallmenningen måtte brannmannskapet gi tapt og ilden ble ikke slukket før den nådde brannstasjonen. Østsiden av Ole Bullsplass ble også reddet og det samme ble teateret.

Førstesideartikkel om brannen i Bergens Annonce-Tidende mandag 17.januar 1916. Arkivet etter Reguleringsvesenet (A-0967, Hl:4).
Førstesideartikkel om brannen i Bergens Annonce-Tidende mandag 17.januar 1916. Arkivet etter Reguleringsvesenet (A-0967, Hl:4).

I alt deltok over 700 mann i slukningsarbeidet, men først etter 10 timer hadde brannmannskapet kontroll over brannen. Værforholdene med den kraftige vinden hadde gjort slukningsarbeidet ekstremt vanskelig og den tette bebyggelsen med de smale smugene gjorde at det var vanskelig for brannmannskapet å komme til med utstyr.

Først på morgenkvisten søndag 16. januar var ilden slukket. Da lå så godt som hele strøket fra Vågen til Engen og fra Muralmenningen til rådhuset i aske. Av bebyggelsen sto det bare igjen vegger eller deler av brente hus. Gatene var ufremkommelige på grunn av brannrester, telefon- og sporveisdriften var avbrutt, gatebelysningen slukket og inne i tomtene brente gassen fra brutte gassledninger.

Se også Bergensbrannen 1916 – en oversikt.

Se ellers vår nettutstilling Byen som reiste seg fra ruinene. 

 

Hvor

Rapport fra Bergen hovedbrannvakt. Arkivet etter Brannvesenet (A-1181, Ba:18)
Rapport fra Bergen hovedbrannvakt. Arkivet etter Brannvesenet (A-1181, Ba:18)

Dokumentasjon om selve brannen finnes først og fremst i arkivet etter Bergen brannvesen (A-1181). Brannen fikk også stor dekning i pressen og de lokale avisene inneholder artikler om brannen og øyevitneskildringer av folk som opplevde den. Byarkivet oppbevarer bl.a. arkivet etter Morgenavisen (A-0863), men det er også aviser og avisutklipp om brannen i flere arkiver som f.eks. arkivet etter Reguleringsvesenet (A-0967).

 

Hvilke opplysninger

Kopi av kart over brannstrøket. Arkivet etter Reguleringsvesenet (A-0967, Eb:2).
Kopi av kart over brannstrøket. Arkivet etter Reguleringsvesenet (A-0967, Eb:2).

Arkivet etter Bergen brannvesen inneholder brannrapporter med beskrivelse av brannen, slukningsarbeidet, værforhold, bruk av mannskaper og utstyr m.v. Her er ellers dagsrapporter som bl.a. viser hvem som var på vakt, arbeidsbøker med oversikt over ansattes oppgaver, vaktrapporter for de ulike brannstasjonene, brannjournaler med opplysninger om tilgjengelig mannskap, vogner, hester og vannstand i bassenger, brannsignalbøker, fotografier m.v.

 

Klausulering og tilgang

Materialet er fritt tilgjengelig for bruk på lesesalen.

 

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsrutiner.

 

Litteratur

  • Ihlebæk, Oscar: Bergensbrannen i 1916. Bergen 1958
  • Thowsen, Stein: Bergen brenner – og gjenoppstår i ny drakt. Bergen 2006.

 

Lister og referanser

  • BBA-A-1181 Brannvesenet
Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *