Hva

En branntakst er tekniske bygningsbeskrivelser utført som grunnlag for fullverdiforsikring i Norges brannkasse. I 1767 ble det påbudt å brannforsikre hus i kjøpstedene og alle hus skulle branntakseres hvert 10. år. På landet var det stort sett bare embedsgårder som ble forsikret. Det var først fra 1846 det ble vanlig å brannforsikre bygninger på landet, men dette var frivillig.

De eldste branntaksforretningene er nokså summariske, men på 1800-tallet blir beskrivelsen av husene mer detaljert. Branntakstene kan gi opplysninger om eier, husets størrelse og funksjon, byggematerialer, antall etasjer, rom, dører, vinduer, ildsteder og veggfast inventar, samt husets alder.

Hvor

Branntakstforretninger finnes i to eksemplarer i Arkivverket, et i statsarkivene og en gjenpart i Riksarkivet.

En del av branntakstene for Bergen og Hordaland er digitalisert og er tilgjengelig på Digitalarkivet sammen med et branntaksregister for Hordaland for perioden 1846-1963.

Problemer

Forskyvninger i husnumre i deler av Bergen innebærer at man må gjøre grundig arbeid for å være sikker på å finne opplysninger om riktig hus. Det er derfor tidkrevende å bruke dette materialet.

Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *