Hva

Fana og Ytrebygda kulturkontor ble opprettet 1.1.1991 da de daværende kommunale ungdomskontorene i Bergen ble innlemmet i kommunes kulturavdeling, som ledd i en endringsprosess i Kommunalavdeling for fritid, kultur og kirke.

Bakgrunnen for omorganiseringen var å utvide virksomheten innen kulturfeltet, bl.a. ved å delegere ansvar og myndighet fra sentralt nivå til bydelsnivå. Endringen medførte en utvidelse av det eksisterende kulturbegrepet og ansvars og oppgaveområdet innen kulturfeltet generelt.

Det ble opprettet syv lokale kulturkontor i Bergen; i Arna, Fana, Fyllingsdalen, Loddefjord og Åsane. Bydelene sentrum, Sandviken og Laksevåg ble slått sammen til Sentrum nord kulturkontor og Landås og Løvstakken til Sentrum sør kulturkontor. Kulturkontorene har siden oppstarten endret navn og ansvarsområde, i tråd med ulike endringer av organisasjons og -styringsformer i Bergen kommune.

Fana kulturkontor holdt til i kommunehuset på Nesttun, adresse Wollert Konows plass 2. I 2009 ble virksomheten flyttet til Fana kulturhus som ble åpnet samme år. Geografisk dekker kulturkontoret området som før kommunesammenslåingen i 1972 utgjorde Fana kommune, dvs. Fana inkludert Ytrebygda. Kulturkontoret dekker altså både bydel 08 Fana og bydel 09 Ytrebygda. Et unntak er perioden med bydelsreform, fra 2000 – 2004; da ble det opprettet et eget kulturkontor for Ytrebygda bydel.

I Fana ble kulturkontoret i samme periode omorganisert til kultur- og miljøavdeling, og bydelens tjenester innen teknisk drift og park ble innlemmet i avdeling. Fra 2004 ble de to kulturkontorene igjen slått sammen til Fana og Ytrebygda kulturkontor.

Kulturkontorets virksomhetsområde har vært rettet mot kulturaktiviteter og arrangement for barn og unge, det lokale frivillige kulturliv, samarbeidsprosjekt med lokale kulturinstitusjoner og lokale profesjonelle utøvere innen kulturfeltet m.m. Kontoret har også hatt ansvar for kultur og fritidstilbud til mennesker med psykisk utviklingshemming, og har drevet kulturtilbud rettet mot mennesker med psykisk sykdom.

Kontoret har driftet ulike hus og hatt ansvar for forvaltning av kulturmidler til ulike lokale kulturformål.

Hvor

Arkivet etter Fana kulturkontor/ Kultur-og miljøavdelingen i Fana og Fana og Ytrebygda kulturkontor, oppbevares ved Bergen byarkiv. Arkivmaterialet omfatter perioden 1991 – 2016. Arkivet inneholder også materiale fra Ungdomskontoret i Fana, for perioden 1973 -1990.

Ved Bergen byarkiv finnes det arkiv etter de øvrige kulturkontorene som kan inneholde opplysninger om Fana og Ytrebygda kulturkontor m.m., se under Lister og referanser for nærmere opplysninger om disse arkivene.

Hvilke opplysninger

Arkivet inneholder materiale om kulturkontorets drift av ulike aktiviteter, arrangement og prosjekt, utvikling og drift av ulike kulturarenaer og forvaltning av ulike tilskuddsordninger. I tillegg finnes informasjon om møter, referat, saksarkiv, ansatte, regnskap, trykksaker m.m. Arkivets periode går fra 1991 – 2016 og er fordelt på to arkiver: A-6173 og A-6174. Arkivmaterialet etter ungdomskontoret finnes i A-6174.

Mer spesifisert inneholder arkivet informasjon om faste kulturaktiviteter for barn og unge innen ulike kulturuttrykk som dans, film, foto, musikk, teater, tegning og maling m.m.

Videre finnes det materiale om lokale aktiviteter og prosjekt av mer sporadisk karakter, som FanaJazz, Ungdomsdiskoteket GrønnSone, Ungdommens Kulturmønstring, UngJobb, UngSommer, ulike nærmiljøprosjekt, kunstskoletilbud i regi av kulturkontoret og flerkulturell kulturformidling som prosjektene Mosaikk, Kaleidoskop, MultiKulti m.m.

I arkivet finnes materiale om samarbeidsprosjekt av bydekkende karakter som Tusenårsmarkeringen, Kulturbyen Bergen 2000, Bybaneåpningen på Nesttun, Bydelssafari, Tall Ship Races m.m.

Det finnes materiale om ulike kultur- og fritidstilbud til mennesker med psykisk utviklingshemming og til mennesker med psykisk sykdom.

Arkivet inneholder videre materiale om ulike lokale arrangementer og prosjekter som Kulturdager i Fana og Ytrebygda, arrangement i Fana kulturhus, i Ytrebygda frivilligsentral, offentlige utsmykkinger, LokalAgenda21, Fana kirkes 850 års-jubileum, nærmiljøprosjektet Sandsliprosjektet, fornminner i Fana, Gårdsparken i Sandalen, bokprosjektet Klassiske kinesiske eventyr, miljøprosjektet Myrdalsprosjektet, kunstnermønstringer, Fana bygdebok, Lokalhistorisk formidlingsbase, Linje 2000, Fana kulturpark, Bergen Trial Team, Nasjonale Symbol/Bunader Øst-Timor/Norge m.m.

Kulturkontoret har hatt ansvar for utvikling og drift av ulike arenaer, og det finnes arkivmateriale om Aktivitetshuset Blonden, Aurdalslia Fritidslokaler, Brakken ved Paradis skole, Iristunet på Nordås, Ytrebygda kultursenter og Fana kulturhus.

Arkivet inneholder også informasjon om de ulike tilskuddsordningene som kontoret har forvaltet: allmenne kulturmidler, aktivitetstilskudd, garanti for underskudd, kulturtilskudd til ungdom, lokalt kulturarbeid, LokalAgenda21, samarbeidsmidler, seniortilskudd, støtte til skolekor, korps og orkester samt støtte til konsert eller forestilling, Kjapt svar m.m.

Informasjon om ansatte finnes i personalmapper og lønnsjournaler.

I arkivet finnes det videre materiale om kontorets administrasjon, inn- og utgående korrespondanse, notat, referat, søknader, interne postlister, offentlig journal, kurs, seminarer, informasjon om Bergen kommunes omstillingsprosjekt 2000, mandat om utleie av Fana amfi, avtale med Fana Bondekvinnelag om overtakelse av lagets smykker tilhørende Fanabunaden, planer, årsrapporter m.m. Arkivet inneholder også informasjon om kontorets økonomiarbeid i gjeldende periode, samt egenproduserte trykksaker og presseklipp fra ulike media angående arrangement i regi av kulturkontoret.

Lover mv. knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Materialet er fritt tilgjengelig for bruk på lesesalen etter lesesalsreglementet, med mindre det omhandler personsensitive opplysninger om enkeltpersoner. Opplysninger om enkeltpersoner er i utgangspunktet taushetsbelagt i 60 år.

Se for øvrig Innsyn

Lover og bestemmelser knyttet til innsyn og tilgang

  • Lov 10. februar 1967 om behandlingsmetoden i forvaltningssaker (forvaltningsloven)
  • Lov 19. mai 2006 om rett til innsyn i dokument i offentlig virksomhet (offentleglova)

Prosedyrer for bestilling/fremfinning

Vanlige bestillingsprosedyrer for arkivmateriale gjelder. Se ellers Innsyn

Litteratur

Bergen kommunes planer innen kulturfeltet som:

  • Kulturbyen Bergen 2003 – 2013
  • Kulturarenaplan for Bergen 2006 – 2016
  • Amatørkulturlivet i Bergen 2008 – 2017
  • Plan for kunst, kultur og psykisk helse 2010 – 2014
  • Kulturplan for mennesker med utviklingshemming 2010 – 2013
  • Kulturformidling for barn 2011 – 2015
  • Signatur II Et kulturpolitisk program for ungdom 2011 – 2015
  • Graffiti og gatekunst i kulturbyen Bergen 2011 – 2015
  • Rullering av Kulturarenaplan 2011 – 2015
  • Plan for frivillighet 2015
  • Bergen kommunes kulturårbøker fra 2003 – 2013

Lister og referanser

  • BBA A – 6173 Bergen kommune, Kulturkontoret i Fana og Ytrebygda
  • BBA A – 6174 Bergen kommune, Kulturkontoret i Fana
  • BBA A – 5796 Ytrebygda kulturkontor
  • BBA A – 0814 Fana kommune, Kulturnemden
  • BBA A – 5796 Bergen kommune, Ytrebygda kulturkontor
  • BBA A – 1162 Bergen kommune, Kulturseksjonen
  • BBA A – 2969 Bergen kommune, Komm.avd. fritid, kultur og kirke
  • BBA A – 3014 Kulturbyen Bergen 2000
  • BBA A – 3465 Bergen kommune, Arna kulturkontor
  • BBA A – 3465 Bergen kommune, Fyllingsdalen kulturkontor
  • BBA A – 3616 Bergen kommune, Loddefjord kulturkontor
  • BBA A – 4564 Bergen kommune, Åsane kulturkontor
  • BBA A – 5476 Bergen kommune, Komite for idrett og kultur
  • BBA A – 6312 Bergen kommune, Arna og Åsane kulturkontor
  • BBA A – 7141 Bergen kommune, Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor

Skriv ut artikkel

Skrevet av