Hva

Fasadetegning av Svaneapoteket, udatert tegning, sannsynligvis fra ca. 1917-1918.
Fasadetegning av Svaneapoteket, udatert tegning, sannsynligvis fra ca. 1917-1918.

Fredrik Arnesen ble født i Horten 08.01.1879 og døde i Bergen 20.01.1963. Han var utdannet ved Den kgl. Tegneskole i Kristiania. Han praktiserte som arkitekt fra 1904 og i perioden 1907-1909 var han assistent hos arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland (1866-1926) i Bergen.

Arthur Darre Kaarbø ble født i Svolvær 28.03.1881 og døde i Bergen i 1948. Han var utdannet ved Trondhjems tekniske læreanstalt i 1903, og var hospitant ved Königlich Technische Hochschule i Berlin 1903–04, samtidig som han foretok en studiereise til Paris. Han jobbet som assistent ved et arkitektkontor i London i fire år før han kom til Bergen for å jobbe som assistent hos arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland.

Arnesen og Darre Kaarbø møttes på arkitektkontoret til Kielland i 1909 og året etter starter de sin egen praksis sammen. Et samarbeid som ble svært vellykket. De to arkitektene undertegnet alle sine arbeider i felleskap. Arnesen og Darre Kaarbø var blant de arkitekter som fikk de fleste og største byggeoppgavene i Bergen i tidsrommet 1910-40. De oppførte en rekke forretningsgårder og hoteller av høy kvalitet, bl.a. kontorbygget for Det Bergenske Dampskipsselskap, Bergens Privatbank, Svaneapoteket, Kroepeliengården og Grand Hotell Terminus. For Grand Hotell Terminus mottok arkitektene i 1929 Houens fond premie. I tillegg tegnet de boligkomplekser og villaer i byens utkant, og hadde en rekke byggeoppgaver i andre norske byer som Svolvær, Harstad og Hammerfest.

Bergen kommunale folkekjøkken og arbeiderhjem. I dag Hotel Rosenkranz. 1918.
Bergen kommunale folkekjøkken og arbeiderhjem. I dag Hotel Rosenkranz. 1918.

Under gjenoppbyggingen av Bergen sentrum etter bybrannen i 1916 spilte de en svært viktig rolle. Brannstrøket i Bergen er kanskje et av de fremste og mest vellykkede eksempler på 1920-tallets byplanlegging og inneholder en rekke bygninger med fremragende kvaliteter. Stilmessig beveget Arnesen og Kaarbø seg fra en streng klassisisme til art deco og modernisme, men la hele tiden stor vekt på detaljer og håndverksmessige kvaliteter. Bygningene til Arnesen og Darre Kaarbø representerer markante innslag i Bergens bybilde.

Per Sande (1890–1977) var en norsk arkitekt fra Sandane i Gloppen kommune. Han arbeidet som arkitekt i Bergen, hvor han blant annet tegnet utvidelser på bygninger tegnet av Arnesen og Darre Kaarbø, som Terminus Hall (tilbygg til Grand Hotel Terminus, 1966) og administrasjonsbygningen til Det Bergenske Dampskibsselskab. På Sandane har han tegnet Firda Gymnas (1924) og ungdomshuset «Gimle» (1931) på Austrheim. Etter 2. verdenskrig var Per Sande en av arkitektene som var med på gjenreisningen av Telavåg. På begynnelsen av 1950-tallet til 1963 samarbeidet han en del med Arnesen. Selv etter at Darre Kaarbø døde i 1948 ble arkitektkontoret hetende Arnesen og Darre Kaarbø. Per Sande fortsatt å arbeide med bygninger Arnesen og Darre Kaarbø tidligere hadde tegnet.

Hvor

Arkivet etter Arnesen og Darre Kaarbø (A-2388) oppbevares ved Bergen byarkiv. Se ellers lister og referanser nedenfor.

I forbindelse med byggeplaner kan det finnes opplysninger i Bergens kommuneforhandlinger.

Hvilke opplysninger

Wingård jernstøperi. 1910.
Wingård jernstøperi. 1910.

Arkivet inneholder prosjektdokumenter (serie G) og arkitekttegninger (serie T), ytterårene er 1881-1969. Opprinnelig var dokumentene og tegningene samlet i pakker. Ved ordning ble prosjektene delt i to serier, med referanser mellom.

De store prosjektene fordeler seg over flere volum, men ikke alltid etter hverandre. For eksempel finner vi tegninger til Svaneapoteket i serien Ta, volum 37, 39, 43, 45, 83 og 84.

Inneholder også noen tegninger av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland, Egil Reimers, Olav og Per Sande.

Lover knyttet til emne

Klausulering og tilgang

Arkivet er sperret på grunn av materialets fysiske tilstand. Enkelttegninger kan likevel gjøres tilgjengelig etter kontroll av forsvarlig tilstand. Arkivet er avlevert Bergen Byarkiv.

Ved bruk av tegningskopier til kommersiell bruk, f.eks. ved publisering eller arkitekt- og byggevirksomhet, skal det undertegnes en kontrakt og kunden må betale en egen arkivavgift.

Litteraturhenvisning

Lister og referanser

Arkiver ved Bergen Byarkiv hvor det kan finnes opplysninger om Arnesen og Darre Kaarbøs arbeider:

 • BBA A-2388 Arnesen og Darre Kaarbø, arkitekter
 • BBA A-0430 Bergen kommune. Bygningssjefen
 • BBA A-0540 Bergen kommune. Byggesaksavdelingen 1972-
 • BBA A-0511 Bergen kommune. Rådmannen for 4. avdeling
 • BBA A-0246 Kartsamling fra flere etater
 • BBA A-0990 Fana kommune. Oppmålingsvesenet
 • BBA A-0967 Bergen kommune. Reguleringsvesenet
 • BBA A-2695 Bergen kommune. Byggprosjektavdelingen

Digitalisert materiale

Tegningsarkivet til Arnesen & Darre Kaarbø er delvis digitalisert.

Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *