Hva

August Stenberg Schak Bull (1858-1956) var en ledende arkitekt i Bergen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han var utdannet i Tyskland og åpnet egen praksis i Bergen i 1880.  Schak Bull var svært produktiv og satte sitt tydelige preg på byen. Bare i Bergen tegnet han 186 bygninger: villaer, forretningsgårder, alderhjem, sykehus, krematorium, barnehjem, forsamlingslokaler osv. Dessverre gikk mange av bygningene tapt under den store bybrannen i 1916.

Schak Bull sin utvikling som arkitekt sammenfaller med hovedstrømningene innen samtidig europeisk byggekunst. Han er blitt omtalt som en «stilvirtous» og i 1880- og 90-årene tegnet han bygninger i både sveitserstil, nyrenessanse, nybarokk og nygotikk. Eksempler er Bergens Håndverksforenings aldershjem i Kaigaten 26 (1884), villaen Trollhaugen for Edvard Grieg (1885), Ynglingeforeningens forsamlingshus på Nedre Korskirkeallmenning 4 (1888) og B. Krøpelins forretningsgård i Christiesgate 14 (1896).

Rundt 1900-tallet forlot Schak Bull den internasjonale historismen og med utgangspunkt i den nye jugendstilen forsøkte han ut fra lokale 1700-tallsforbilder å utforme en stedegen Bergens-arkitektur. Her ligger hans største innsats som arkitekt. Byggverk fra denne perioden er bl.a. barnehjemmet Sudmannske stiftelse i Sandviken(1902), Krematoriet på Møllendal (1906), Bergens Aftenblad sin bygning i Walckendorfsgate 10 (1908), barnehjemmet Anna Jebsens Minde i Kalfarveien 83 (1917), siste byggetrinn av bankbygningen  Vågsallmenning 12-22 (1918), Bergens Handel- og Industriforenings aldershjem i Formannsvei 29 (1923) og en rekke villaer. Flere av bygningene hans fra årene 1914 -1929 ble tegnet i samarbeid med sønnen Jens Munthe Bull.

Schak Bull engasjerte seg også politisk og var en periode medlem av bystyret. Han hadde i tillegg en rekke andre offentlige og private verv og satt i ulike byggekomiteer. Schak Bull var også initiativtaker og mangeårige formann Bergens likbrendingsforening.  Se artiklene Kremasjon og Møllendal krematorium. Gjennom sitt arbeide i Bergen Arkitektforening og manuskriptet om bygningsforhold i Bergen 1880–1930 gjorde han en stor innsats for å spre kunnskap om byggekunst i Bergen på 1700- og 1800-tallet.

Hvor

Bergen byarkiv oppbevarer arkivmateriale etter Bull, Schak, & Søn, arkitekter (A-3060), men dette er kun fragmenter av det opprinnelige arkivet og består av noen studenttegninger, litt kontraktsmateriale, dokumentasjon på tillitsverv ol. og regnskapsmateriale. Firmaarkivet ble i følge prof. Per Jonas Nordhagen kassert på begynnelsen av 1960-årene.

Det finnes noe dokumentasjon i andre arkiver:

I arkivet etter Bygningssjefen i Bergen (A-0430) er det enkelte byggesaksmapper som inneholder byggemeldinger, tegninger etc.

I arkivet etter Sunnhetsvesenet i Bergen (A-2617) er det en konvolutt merket «Bygningsvesenet. Tegninger av diverse hus i Bergen 1880-1900». Denne inneholder blåkopier av tegninger av Øysteinsgate nr. 3 (Nævdals bygningskompleks på Sydneshaugen), nr. 10 og 12 og nr. 14, Walkendorfsgate nr 7 (Stabels eiendom) og nr. 10 (Bergens Arbeiderblad), Øvregaten 17 og ombygning av baker Frichs eiendom i Øvregaten.

I arkivet Kartsamling fra flere etater (A- 0246, Ta:105) er det tegninger av Veiten 7-11.

Byarkivet oppbevarer også arkivet etter Bergens likbrenningsforening (A-3062).

Litteratur

Lister og referanser

  • BBA/A- 3060 Bull, Schak, & Søn, arkitekter
  • BBA/A- 4030 Bergen kommune. Bygningssjefen
  • BBA/A- 2617 Bergen kommune. Sunnhetsvesenet
  • BBA/A-0246 Bergen kommune. Kartsamling fra flere etater
  • BBA/A-3062 Bergens likbrendingsforening.
Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *