Hva
I arkivet etter Årstad skole finnes en liten håndskrevet protokoll som omhandler utviklingen av skolevesenet i Årstad sogn. Den er skrevet av A. Eknes rundt midten av 1920-tallet.
Som innledning beskrives bakgrunnen for sognet Årstads sine grenser og hvem som bodde der. Deretter kan vi lese om hvilke lover, regler og andre krefter som til slutt fikk i gang skole. Så følger en beskrivelse av samfunnsutviklingen som bidro til den videre utviklingen av skolene frem til 1915.
Den første skolen startet i 1810 og var en «omgangsskole». Fast skole ble det først i 1832, i et leid skolehus «ved Aarstadbroen paa Møllendals eie». Skoleholder Marcus Andersen var sognets første lærer.
Boken beskriver hvilke fag det ble undervist i, hvem som var lærere, hvordan de bodde og hva de tjente. Blant annet kan vi lese om hvem som var den første kvinnelige læreren i sognet, og forskjellen på hva kvinnelige og mannlige lærere underviste i, samt lønns- og boforskjellene. Skolehistorien avsluttes med en artikkel skrevet av skoledirektør Olav Vevle for Gula Tidende i 1927, «Noko or Hordalands skulesoge».
I 1915 ble Årstad sogn innlemmet i Bergen kommune.
Hvor
Boken finnes i arkivet etter Årstad skole (A-1247).
Digitalisert materiale
Boken er tilgjengelig på Digitalarkivet.
Klausulering og tilgang
Boken er fritt tilgjengelig. Men den har vært vannskadet og meget skjør. Det anbefales at interesserte benytter den digitale utgaven.
Lister og referanser
- BBA A-1247 Årstad skole, serie Ya 1: Skolehistorie 1810 – 1915