Om nettutgaven 2013

Bergen byleksikon er et lokalhistorisk oppslagsverk om Bergen i fortid og nåtid, første gang utgitt på Kunnskapsforlaget i 1994 og delvis revidert i 1999. Forfatter var Gunnar Hagen Hartvedt. I 2009 ga Kunnskapsforlaget ut en ny, oppdatert og utvidet utgave av leksikonet, utarbeidet av Norvall Skreien. 

Bergen byleksikon vil ikke bli trykt i flere utgaver og Bergen Byarkiv kjøpte derfor tekstdatabasen til 2009-utgaven for å publisere leksikonet på Internett. En redaksjon, sammensatt av ansatte fra ulike avdelinger ved Bergen Byarkiv, har arbeidet med å tilrettelegge Bergen byleksikon for Internett: Olav Alexander Mjelde (design og webutvikling), Mona Nielsen og Ingfrid Bækken (redaktører), Anne Louise Alver (billedredaktør), Knut Skeie Aksdal, Stig Narve Brunstad og Birger Haugdal.

Internettversjonen har foreløpig samme innhold som 2009-utgaven, men langt færre illustrasjoner. Vi har kjøpt rettighetene til Norvall Skreien sine fotografier og supplert med enkelte fotografier og andre arkivdokumenter fra egne samlinger. Foreløpig er det heller ingen kartfesting av artiklene slik at man f.eks. kan se hvor en gate eller bygning ligger.

Vi ønsker at Bergen byleksikon skal være under stadig utvikling og vil på sikt arbeide for å revidere og bygge ut leksikonet både når det gjelder brukergrensesnitt, innhold, illustrasjoner og kartløsninger. Målet bør være å skape et byleksikon som inneholder «det meste» av det man trenger å vite om Bergen.

Men veien frem er lang og her vil vi trenge hjelp av et bredt spekter av samarbeidspartnere. Vi håper også at du som bruker vil være med på å utforme leksikonet. Vi setter derfor stor pris på tilbakemeldinger, både når det gjelder enkeltartikler, illustrasjoner, generelle synspunkter eller forslag til nye artikler. Se Kontakt.

 

De skiftende illustrasjonene øverst på siden er:

 • Hus i Parkveien. Utsnitt av foto. Fotograf: Ingfrid Bækken, Bergen Byarkiv
 • Utsikt fra Fløyen. Utsnitt av foto. Fotograf: Katharina Lunde, Seksjon informasjon
 • Hus i Selegrend borettslag. Utsnitt av foto. Fotograf: Ann-Kristin Loodtz
 • Utsnitt av generalkart for Bergen, 1879-80. Kartsamling fra flere etater, Bergen Byarkiv.
 • Utsnitt av tegning av Arne Fabrikker, 1946. Ukjent kunstner. Arkivet etter Arne Fabrikker AS, Bergen Byarkiv
 • Bryggen, tegnet av Johan Joachim Reichborn. Utsnitt av illustrasjon i Borgermester Hildebrand Meyers Bergensbeskrivelse fra 1768. Arkivet etter De elegerede  menn, Bergen Byarkiv.

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.