Bergen Parkering KF

Bergen Parkering KF, Vincent Lunges gate 3 (Bergen Storsenter), kommunalt foretak under Byrådsavdelingen for finans, konkurranse og omstilling, het inntil 2007 Bergen Parkeringsselskap. Opprettet av Bergen kommune 1973 for å ta hånd om all avgiftspliktig parkering på offentlig grunn i Bergen sentrum med myndighet til å ilegge gebyr og tilleggsavgift for visse parkeringsovertredelser. Selskapet var en viktig bidragsyter ved oppføringen av ByGarasjen 1984 og Klostergarasjen 2005, sistnevnte anlegg i samarbeid med private firmaer. – Se også soneparkering.

Staben bestod 2007 av 70 ansatte, hvorav 32 daglig er synlige i bybildet som trafikkbetjenter. Selskapet er driftsansvarlig for totalt vel 5000 offentlig tilgjengelige P-plasser innenfor sentrumskjernen, derav 2265 i ByGarasjen og 930 i Klostergarasjen. Utenfor sentrum, bl.a. i P-hus på Nordnes og i Solheimsgaten, disponeres 634 plasser. I tillegg er det på offentlig gategrunn i boligsoner utstedt ca. 3000 parkeringstillatelser.

Bergen har hatt parkometre siden 1967. Driftsansvaret lå den gang hos Bergen Veivesen, fra 1972 under Anleggsseksjonen. Inntil mars 1974 var bare 4 ansatte parkometervakter å se i byen. Bergen Parkeringsselskap overtok i oktober 1974 alt arbeid vedrørende parkering. Etter vedtak i Bystyret ble det 1984 gjennomført en omfattende reorganisering av selskapet som fra da har vært ledet av en direktør med tre avdelinger under seg – teknisk, administrasjons- og parkeringsavdeling. Senere er et eget Servicesenter kommet til, blant annet for å ta seg av klager fra publikum. Fra 1987 fikk Bergen Parkeringsselskap status som kommunal særbedrift, samtidig som selskapets overskudd ble overført til Bykassen. Pengene hadde tidligere i sin helhet vært avsatt til fond, noe en mindre del fortsatt gjør. Fondsmidlene blir nyttet til bygging av beboeranlegg og andre prosjekter med sikte på å bedre parkering og fremkommelighet i Bergen. Første direktør i Bergen Parkeringsselskap var Truls Lorentzen. Bjørg Hatlem har hatt sjefstillingen siden 2005.

ByGarasjen, som var det første kommunale garasjeanlegg, åpnet 30. juni 1984 med opprinnelig 1542 parkeringsplasser. Etter utvidelse med en tredje etasje 2002 er kapasiteten økt til 2265 plasser.

Trailer- og bussparkering åpnet på Nygårdstangen 23. juni 1989.

Gratis P-busser har siden 2003 trafikkert mellom ByGarasjen og Nøstet inntil tilbudet, sannsynligvis midlertidig, opphørte sommeren 2008. Bussene gikk i kontinuerlig trafikk seks dager i uken med avgang hvert 10. minutt mellom kl. 07.30 og 21.00 og hadde 19 stoppesteder. En populær gammel barneregle i Bergen hadde gitt bussene navnene Enniken, Fenniken, Fiken, Foken og Bennakroken. Fra november 2006 omfattet ruten også Bryggen, med stopp bl.a. ved Hanseatisk Museum og Bradbenken. Gratisbussen startet som “Parkeringsbussen”, ment som et tilbud til dem som parkerte i ByGarasjen. Bussen ga folk anledning til å sette fra seg bilen og kjøre kollektivt inn til bykjernen. Siden har passasjergrunnlaget blitt kraftig utvidet. I 2007 benyttet 711 000 passasjerer seg av tilbudet.

Gratisbussene gikk våren 2008 en uviss fremtid i møte etter at Hordaland fylkeskommune ikke lenger ville være med og dele på regningen. Nedleggelse som så ut til å bli resultatet, ble møtt med sterke protester fra brukerne. Byrådet bestemte da at driften skulle overtas av samferdselsetaten, og settes ut på anbud i håp om dermed å oppnå en gunstigere pris. Byrådet ønsket også en utvidelse av ruten til Vilvite-senteret på Møhlenpris og bruk av mer miljøvenlig drivstoff på bussene. Avtalen mellom Bergen Parkering KF og Tide ASA ble oppsagt fra 18. juni, og driften midlertidig stanset fra samme tidpunkt. Resultatet ble at Tide Reiser sikret seg også den nye kontrakten, og fra 3. november 2008 var gratisbussen, også kalt Sentrumsbussen, tilbake i byens gater. I en overgangsperiode inntil nye, mer miljøvennlige busser var på plass sommeren 2009, ble ruten trafikkert med de gamle bussene. Marineholmen kom med på den nye ruten, mens derimot den tidligere holdeplassen på Nøstet ble sløyfet.

Klostergarasjen ble åpnet 2006 og er fra 2008 eiet 100 % av kommunen. Dette parkeringshuset er skutt ut under Markeveien mellom Østre Murallmenning og Veiten.

I Bergen kommune er det (2009) ca. 92 000 personbiler. I snitt kjører ca. 85 000 av dem til sentrum hver dag.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kommunale foretak | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Bergen Parkeringsselskap | Oppslagsverket oVe

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.