Christiegården dagsenter for psykisk utviklingshemmede

Christiegården dagsenter for psykisk utviklingshemmede, Idrettsveien 8 og 16, privat stiftelse etablert 1957 av Bergen Røde Kors Barnehjelp og støttelaget for åndssvake. Institusjonen driver dagsenter og avlasting for mennesker med psykisk utviklingshemming. 42 plasser, nå mest ungdom og voksne klienter.

I 1850 kjøpte tollkasserer Andreas Christie eiendommen, som fra gammelt av var blitt drevet som gårdsbruk. Christie bodde i byen om vinteren og på gården om sommeren. Broren Werner Christie, som var klokker i Nykirken, hadde bolig i det huset som fortsatt heter Klokkerstuen. Drengene og budeiene bodde i Drengestuen. Huset som i dag heter Midthuset, var hovedbygningen på gården.

I 1960 fikk den private stiftelsen «Barnely» overta de tre verneverdige bygningene fra Christies tid for å drive arbeidsstue for mennesker med psykisk utviklingshemming. “Barnely” som ble stiftet 1957 av Bergen Røde Kors Barnehjelp, hadde tidligere drevet daghjem for psykisk utviklingshemmede i en privat villa på Kalfaret, Kalfarlien 5. Christiegården ble i 1970 utvidet med et nybygg (ark. Einar Vaardal-Lunde), og består i dag av i alt fem bygninger. En eldre villa i Idrettsveien 8 ble i 1989 en del av institusjonen og er tilrettelagt for døgnbasert avlastning.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fridalen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kalfarlien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.