DagenMagazinet

DagenMagazinet, Fjøsangerveien 45 (tidligere Sparebankgaten 4), nåværende navn på Dagen, Norges eldste kristelige dagsavis, grunnlagt 1919, med utspring i bedehusmiljøet. Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet er store eiere. Utgivelsen ble stanset av styret 1942–45 for å unngå nazifisering. Avisen utkommer fra 1989 i tabloidformat.

Redaktør 1919–52 Johs. Lavik, 1952–56 Odd Strand, 1956–85 Arthur Berg, 1982 –99 Finn Jarle Sæle og fra 1999 Odd Sverre Hove. Avisens første redaktør nøt ry som “gullpennen” i norsk presse. Lavik var jurist, men også en fremragende skribent med et romslig kultursyn. Tidlig i 1930–årene viste Dagen – i motsetning til mange andre aviser – en klar antinazistisk holdning. Den hadde som mål å lage en best mulig generell og uavhengig nyhetsavis, men med kristelig vinkling på stoffet. Under ledelse av kontroversielle redaktører som Arthur Berg og Finn Jarle Sæle – begge teologer – var avisen preget av sterke meninger om aktuelle teologiske, politiske og sosiale spørsmål. Bekreftet opplag var: 9033 i 2007.

Dagen inngikk 2007 en samarbeidsavtale med den kristne Oslo-avisen Magazinet (opplag 4239) og kjøpte samtidig en eierandel i Magazinet på 34 %. Avisene etablerte et felles annonseselskap og ga ut en felles lørdagsutgave, “Velsignet Helg”. Fra 2. januar 2008 ble Dagen og Magazinet slått sammen til én avis under navnet DagenMagazinet med Odd Sverre Hope som sjefredaktør og Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk som samfunnsredaktør. Fusjonsavtalen innebar at Magazinets redaksjon ble avisens Oslo-kontor. Bekreftet opplag etter sammenslåingen 10 842 (2009).

Magazinet ble startet av den svenske menigheten Livets Ord og har gått fra å være et månedsmagasin til å bli ukeavis og etter hvert tredagersavis. Best kjent for striden rundt Muhammed-karikaturene som den trykte i 2007 som den eneste norske avis.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fjøsangerveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.