
Stein til Bergens kaier ble brutt i Jektevikens steinbrudd ved Dragefjellet. I bakgrunnen til høyre ser en Dragefjellet skole. Udatert foto fra tidlig 1900-tall. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Havnekontor/havnefogd, Bergen Byarkiv.
Dragefjellet, høydedrag lengst nordvest på Sydnes, het opprinnelig Sydnesfjellet, men fikk sitt nåværende navn fra ett av de bergenske sesong-«spell» som ble lagt dit, nemlig oppsetning av buedraker. Det fantes flere slike drakefjell eller drakehauger i byen, hvor vinden tok godt og det ikke var hindringer for drakenes flukt. Navnet buedrake kan ha sammenheng med konstruksjonen av spileverket, som minnet om buekorpsjegernes armbrøst-inspirerte buer. På Dragefjellet var også et rettersted som 1645 ble flyttet til Rakkerhaugen.
Fra begynnelsen av 1800-tallet drev Ditmar Meinert steinbrudd på Dragefjellet; steinen ble solgt til ballast. Det var på den utflatingen av platået som oppstod, at Dragefjellets skole ble reist 1891. Kommunen satte på slutten av 1800-tallet i gang steinuttak i større målestokk, først til bygging av hopmuren mellom Bradbenksbryggen og Bradbenkskaien (fra 1879), senere til andre kaianlegg i byen, og fra 1906 ble det tatt ut 23 000 m3 ved fremføringen av Nøstegaten og byggingen av kaiene på Nøstet.