Fra midten av 1800-tallet og frem til den annen verdenskrig ble det avholdt en rekke store utstillinger i Europa og Amerika, ofte kalt verdensutstillinger og landsutstillinger. Disse arrangementene omfattet mer enn de varemessene som er blitt vanlige i siste halvdel av 1900-tallet, for de var preget av fremtidsvisjoner og en optimistisk tro på samfunnsutviklingen og teknikkens triumfer. Her i landet tok Det Kgl. Selskab for Norges Vel allerede 1810 opp tanken om å få kunstnere, håndverkere og «fabrikører» interessert i å delta på halvårlige utstillinger i hovedstaden, men det var Det nyttige Selskab i Bergen som noen år senere lyktes i å arrangere slike regelmessige presentasjoner av håndverk og næringsliv, riktignok i forholdsvis beskjeden målestokk. Men etter fiskeriutstillingen i Bergen 1865 så Eilert Sundt i dem «et Middel til at fremme Folkets Oplysning og Almenaandens Vækkelse». Flere byer fulgte opp, og Bergen arrangerte nye store utstillinger 1910 og 1928. Den internationale Fiskeriudstilling ble avholdt i Bergens Museums nye bygning på Sydneshaugen i perioden 7. august–18. september 1865. 474 utstillere deltok, og det var 24 000 besøkende.
Landsutstillingen 1898 ble lagt til Nygårdsparken og Møhlenpris lekeplass, og omfattet håndverk og industri, landbruk, kunst og husflid. Samtidig var også dette en internasjonal fiskerimesse med utstillingsområder på Biologisk stasjon (i Thormøhlens gate) og Marineholmen. 1512 utstillere tok del i den nasjonale delen av arrangementet, mens 14 land var representert med i alt 132 utstillere på fiskerimessen. For ettertiden er utstillingen likevel best kjent som arena for Norges første internasjonale festspill. Det gigantiske utstillingsbygget rommet også byens desidert største konsertsal med plass til 2000 tilhørere. Musikkfesten kom i stand på Edvard Griegs initiativ. Arrangementet varte fra 16. mai til 2. oktober, og bød i tillegg til konsertene med klassisk musikk på allsidig underholdning og flere serveringssteder, dessuten ble det vist en motorvogn som var konstruert av de lokale oppfinnere Paul og Jacob Irgens. Industrihallen hadde en gulvflate på 11 000 m2, men av utstillingsbygningene er det bare garderoben på Møhlenpris lekeplass som fortsatt står, oppført som en paviljong med eksotisk tilsnitt.
Neste utstilling varte fra 1. juni til 9. september 1910, og Bergenhus ble tatt i bruk til formålet. Dette var en landsutstilling for sport og turistvesen og en regional husflidsutstilling. Til utstillingen ble det bl.a. oppført en egen restaurantbygning på Sverresborg.
Landsutstillingen 1928, fra 25. mai til 9. september, gjaldt reiseliv, hotellnæring, sport og husflid, og utstillingsområdet strakte seg fra Byparken langs Kaigaten og Lille Lungegårdsvann til Rasmus Meyers Samlinger og Lars Hilles gate. Til tross for en regnfull, kjølig sommer var publikumsoppslutningen meget god. Bak tiltaket stod bl.a. Christen Gran Bøgh, som mange år senere skulle komme til å stå for den praktiske gjennomføringen av de første Festspillene i Bergen.