Pedek

Pedek, A/S Petersen & Dekke, ble grunnlagt som personlig selskap av Christian Petersen og Johan J. Dekke 1887, og drev de første årene en tekstilfabrikk i en bygning i Verftsbakken (nå Georgernes Verft 3; se Kulturhuset USF). Bygningen brant 1892, men ble gjenreist med en gang. Petersen hadde 1879–87 stått i ledelsen for Hop Tricotagefabrik ved Hopsfossen i Fana, som han hadde grunnlagt sammen med sin fetter Jørgen Petersen, og da begge fabrikkene i 1890-årene hadde planer om å utvide virksomheten med nye anlegg i Sverige, ble resultatet at det ble opprettet et nytt selskap, A/S Petersen & Dekke – senere kalt Pedek, som omfattet fabrikkene i Bergen og på Hop samt den nye fabrikken i Borås. 1903 ble virksomheten i Verftsbakken flyttet til Hop, og samme år ble fabrikken i Sverige skilt ut som eget selskap. Fabrikkanleggene ved Hopsfossen, med adresse Wernersholmvegen 33, ble etter hvert betydelig utvidet, og produksjonen av trikotasje og kamgarnsstoffer krevde på det meste en arbeidsstokk på 350 personer.

I 1950-årene satset Pedek sterkt på eksport, og produksjonen ble utvidet med avdelinger på Møhlenpris, i Etne og Stavanger. For å stå sterkere i den internasjonale konkurransen fusjonerte Pedek 1965 med firmaet P. Christensen i Drammen i et nytt produksjons- og salgsselskap, A/S Teksal, men dette gikk over ende allerede året etter, og 1976 måtte også produksjonen på Hop avvikles.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Wernersholmvegen | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kulturhuset USF, Stiftelsen | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: United Sardine Factories | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.