Domkirkegaten

Domkirkegaten på midten av 1970-tallet. Domkirkegaten fikk sitt nåværende navn i 1857. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Domkirkegaten på midten av 1970-tallet. Domkirkegaten fikk sitt nåværende navn i 1857. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Domkirkegaten, fra Allehelgens gate til Kong Oscars gate ved Domkirkeplass; tidligere kalt Nydam (1600-tallet) og Brogaten, nåværende navn fra 1857. Domkirkegaten var allerede i middelalderen en viktig forbindelse mellom Bryggen og Stranden, i form av en fjelebro over fjæren mellom Domkirken og Allehelgenskirken. På midten av 1500-tallet var de tyske skomakerne, som holdt til i strøket her, pålagt vedlikeholdet av denne broen. I 1558 lot lensherren Christoffer Valkendorf det myrlendte området steinsette med tilfang som bl.a. ble hentet fra ruinene av Allehelgenskirken. Gaten ble utvidet 1625 og 1889. – Også Kong Oscars gate har vært kalt Domkirkegaten.

Bygninger m.m.: – 1. Her lå tidligere byens posthus, oppført 1892–96 (ark. Peter Dybwad), revet 1956. – 4. var fra 1847 til 1930-årene tilholdssted for Bergens Haandværkerforening (senere Bergens Haandværks- og Industriforening), som lot oppføre en ny bygning her 1895. Denne og naboeiendommene Domkirkegaten 2 og Rådstuplass 4 ble revet for å gi plass for Bergens Skillingsbanks nybygg, som ble tatt i bruk 1936. Banken flyttet 1938 til Allehelgens gate 4. Overtatt 1999 av Svenska Handelsbanken og omdøpt til Handelsbanken. – 6. Utgravninger på tomten i førstningen av 1990-årene avdekket bolverk til utstikkerbrygge og andre rester av en kaifront.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.