Domkirkehjemmet i Bergen

Domkirkehjemmet i Bergen, Stiftelsen, fellesbetegnelse på eiendommer forvaltet av diakonatet ved Domkirken gjennom tre stiftelser opprettet 1989. Stiftelsene forvalter henholdsvis fire hjem integrert i den kommunale eldreomsorgen, boliger som tilbys eldre og diakonatets fonds. Omsorgsvirksomheten kom i gang 1915 ved systematisk innsamling av midler til bygging av et gamlehjem, Kong Oscars gate 86 med 35 plasser, tatt i bruk 1930. Neste trinn i utbyggingen tok til med en ny innsamlingsaksjon 1950 og, med noe hjelp av offentlige tilskudd, resulterte den i bygging av et pleie- og sykehjem, Kong Oscars gate 88 med 85 plasser, tatt i bruk 1955. Arkitekt for begge bygningene var Lars Krogseth. Det tredje prosjektet omfattet 50 eldreboliger i Kong Oscars gate 88, og var fullført 1962 (ark. Bjørn Simonnæs). Leilighetene ble brukt av Hotel Norges gjester, som Norge Apartment Hotel, i hotellets ombyggingsperiode, og noen ble disponert av Bergens Handelsstands Understøttelsesforening, slik at menigheten ikke hadde tilbudet klart før 1964. På eiendommen Kong Oscars gate 86 ble det oppført enda en bygning 1967, som gav plass til 35 senil demente. Arkitekt for de to siste bygningene var Bjørn Simonnæs. En ny større ombygging var fullført 1991, og gav plass til 75 eldre, 25 senil demente, 25 dagplasser samt et eldresenter. 1991 overtok stiftelsen også Betanien sykehus’ gamle bygning i Kalfarveien 20, og driver nå dette som sykehjem.

Finansiering og drift skjer delvis ved offentlige tilskudd. En drivende kraft i utbyggingen etter krigen var Peter Madland (1902–77), residerende kapellan i Domkirkens menighet fra 1946, fra 1970 forstander for diakonatets sosiale bygninger.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kalfarveien | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kong Oscars gate | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.