Salem Misjonsforsamling

Salem Misjonsforsamling av Norsk Luthersk Misjonssamband i Sigurds gate 6, er en selvstendig kristelig byforsamling tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Salem ble startet i 1973 som Bergen Fellesforening, navnet endret 2006. NLM og Salem står for en evangelisk-luthersk kristendomsforståelse og er en fri og uavhengig indre- og ytremisjons-organisasjon innen Den norske kirke.

I november 2008 flyttet forsamlingen fra sine tidligere lokaler gjennom 80 år i Rosenbergsgaten 1 til nye lokaler i Sigurds gate 6, kjent som Turnhallen, opprinnelig eid av Bergens Turnforening og 1990–2004 scene for Danseteateret. Den tidligere arena for idrett og kultur har nå skiftet fullstendig karakter. Nye Salem er blitt et moderne bedehus, som også rommer et vigslet kapell. Den offisielle innvielsen fant sted 17.–18. januar 2009.

For rundt 42 millioner kroner fikk Norsk Luthersk Misjonssamband i 2005 kjøpe de fire nederste etasjene i Turnhallen, ca. 2000 m2 , og kunne overta eiendommen etter at huset hadde gjennomgått en totalrenovering og ombygging. Salem hadde da i flere år leid Johanneskirken på lørdager, fordi deres egne lokaler var blitt for små og uegnet for den voksende forsamlingen. NML har også hatt lokaler i Sydneskleiven 22 og Haugeveien 50 A, men har nå samlet virksomheten under ett tak. Forsamlingen har 420 medlemmer (2009). Eivind Sætre er forsamlingsleder.

Storsalen i nye Salem har plass til ca. 700 personer, mot 200 i de gamle lokalene, og huset inneholder dessuten en Ungdomssal, som med fleksible skillevegger kan omgjøres til flere mindre aktivitetssaler, kafé, radiostudio, nærmiljøsenter, kontorer – og som nevnt et kapell. Deler av bygget vil bli drevet som kongress- og konferansesenter og utleid til private aktører. Ca. 5 millioner kroner av kjøpesummen ble dekket gjennom innsamling blant medlemmene. Den resterende del av bygningen har eierne, eiendomsselskapet MND Invest (Espen Galtung Døsvig, Vemund Nordvik og Kurt Mosvold), ombygd til leiligheter. Gamle Salem i Rosenbergsgaten 1 er solgt til Bergen menighet av Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn.

Etter at dansekompaniet Carte Blanche takket for seg som leieboer i Sigurds gate 6, var det lenge planer om å ta Turnhallen i bruk som et stort musikkteater. Bak disse planene stod Peter Brandt sammen med flere produsenter innen scenebransjen. Initiativtakerne kom imidlertid til at risikoen ville være for stor i et nedadgående marked, og oppga prosjektet.

Norsk Luthersk Misjonssamband driver også lokalradioen Gnisten, som hadde sin første sending i januar 1985. Radio Gnisten er på luften 12 timer i uken og overfører møtene i Salem hver fjerde søndag. Kan høres på Ulriken FM 100,3, Åsane FM 103,3 og Bergen vest FM 88,6.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1891 for, under mottoet “Verden for Kristus”, å sende misjonærer til Kina. Da misjonærene måtte forlate Kina etter den annen verdenskrig skiftet organisasjonen navn fra Kinamisjonsforbundet til dagens navn. NLM er i dag en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 175 misjonærer som arbeider i 11 land og tre verdensdeler (Europa, Afrika og Asia). I Norge finnes rundt 3000 misjonsforeninger og forsamlinger fordelt på 16 kretser. Alene eller sammen med andre drives 25 skoler fra grunnskole- til høgskolenivå. I tillegg omfatter virksomheten 33 leirsteder, 40 barnehager og fire nærmiljøsentre. NLM eier Lunde Forlag AS og gir ut bladet Utsyn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Rosenbergsgaten | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Danseteatret | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.