Det Glade Bergen

Det Glade Bergen, Strandgaten 68, selskapslokale med historie tilbake til 1757, utvendige murer fra 1600-tallet. Eies av Moe & Co, Strandgaten 71. Lenge kjent som Den Krohnske Viinkjelder. Nåværende navn siden 1959, da stedet ble klubblokale for tegneklubben Det Glade Bergen.

På 1800–tallet var bygningen eid av Christopher Christian Kramer. Gjennom ekteskap med en av døtrene til Kramer kom den kongelige hoffagenten Hans Clausen Krohn inn i historien om Det Glade Bergen. Krohn-familien var en av Norges rikeste og mest ansette slekter. Ved siden av sin betrodde oppgave å ivareta kongens private affærer, drev Krohn med vinproduksjon i lokalene. Krohn-familien er for øvrig fremdeles i vinbransjen – nå i Portugal – portvinselskapet heter Wiese & Krohn Sucrs. L.da Winery.

Eiendommen var i Krohn-slekten til 1963 da Norsk Kollektiv Pensjonskasse overtok og fra 1965 stilte det tidligere portvinslageret til rådighet for Det Glade Bergen, en “club” for byens tegnere og folk innen reklame og den grafisk bransje og med formål å fremme den bergenske kultur og egenart. I Det Glade Bergen sitter historien fremdeles tykt i veggene; lokalene er utsmykket med rustninger og en flott statue av byens skytshelgen, St. Sunniva.

Etter at Anders Colban Følid ble oldermann i 1987, begynte Det Glade Bergen å tilby medlemskap for borgere av alle profesjoner. Det sies at det kunne falle de muntre tegnerne tungt for brystet å skue en helt alminnelig borger med den største selvfølge innta sin Bayer i Clubens bar. Lokalene er i dag åpne for alle, men fortsatt et sted hvor særlig reklamefolk jevnlig møtes.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.