Dragefjellets Musikkorps

Dragefjellets Musikkorps i 1911. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Dragefjellet musikkorps, Bergen Byarkiv.

Dragefjellets Musikkorps i 1911. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Dragefjellet musikkorps, Bergen Byarkiv.

Dragefjellets Musikkorps, er et av Norges fremste janitsjarkorps for amatører, populært kalt “Dragen”. Korpsets vel 60 musikanter kan vise til strålende meritter, bl.a. 1. plass med distinksjon ved VM i Nederland 1989, 1. plass i NM 1981, 1983, 1988, 1992, 2006 og 2007, dessuten 1. plass i den tv-overførte korpskonkurransen “Resonans” begge gangene den ble avholdt, 1990 og 1993.

Korpshistorien begynte med Dragefjellets Skoles Musikkorps, “Små-Dragen”, som ble stiftet 1. mars 1909 av overlæreren ved Dragefjellets Skole, Sverre Vigander. Han hadde på en tur til Kristiania i 1908 blitt inspirert av William Farre, opphavsmannen til Norges første skolekorps, som han startet på Møllergata skole i 1901. Skolekorpset ble en forløper for Dragefjellets Musikkorps, som ble stiftet 1. september 1914 og rekrutterte eldre ungdommer med mer avanserte musikalske ferdigheter. Vigander sørget for at også dette korpset fikk øve på skolen, i sangsalen, og låne skolens instrumenter. ”Små-Dragen” var i aktivitet til 1988, da det ble lagt ned på grunn av sviktende rekruttering.

Medlemsskap i korpset var på Dragefjellet som i andre norske korps lenge forbeholdt mannlige musikanter. De første kvinnene ble tatt opp først i 1968. Æren for de gode resultatene må musikantene dele med flere dyktige dirigenter: Håkon Osland, Per Brevig, Georg Silver, Ragnar Maalen, Per Hannevold, Lars Kr. Brynildsen, Helge Haukås, Martin Winther og Gary Peterson, som har ledet korpset siden 2007. Samarbeid med Griegakademiet har dessuten vært viktig for den musikalske utviklingen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.