Stoltzekleiven

Stoltzekleiven etter opprustningen i 2011. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Stoltzekleiven etter opprustningen i 2011.
Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Stoltzekleiven, en bratt sti med 908 trappetrinn fra Fjellveien ved Hoffmanns vei opp til Sandviksfjellet (høydeforskjell 313,5 m), har navn etter kjøpmann Gerhard Stoltz (1833–1907). I begynnelsen av 1870-årene kjøpte Stoltz lyststedet Frydenlund i Sandviken, som, etter i noen år å ha blitt brukt som sommerbolig, ble familiens permanente hjem. Den bratte stien som førte opp til stølene på fjellet og ble kalt Rævaskaret, fikk da navnet Stoltzekleiven. Gerhard Stoltz var en av de første privatpersoner som på eget initiativ gikk i gang med skogplanting i Bergen. I 1873 kjøpte han fra Forstvesenets planteskole i Sandnes flere tusen gran- og furuplanter som han fikk plantet i fjellsiden bak Frydenlund.

Ideen om å bygge trappetrinn i stien ble lansert på et styremøte i Sandviksguttenes forening i 1935. En av ildsjelene i dette arbeidet var Gerhard Stoltz’ sønn, som også het Gerhard (1874–1962), og som fra 1927 til 1945 var rektor ved Bergen Katedralskole. Han klarte å få til et samarbeid med kommunen i de vanskelige 1930-årene slik at trappetrinnene kunne anlegges som nødsarbeid for arbeidsledige ungdommer mot en viss godtgjørelse. De bygde da ca. 600 trappetrinn. Resten av trinnene er kommet til i senere tid, bl.a. de øverste, som er utført i tre. Et nytt grindverksbygg, døpt Grindarasten etter navnekonkurranse, ble reist på toppen av Stoltzekleiven i 2008. Tidligere har Bergen Skog- og Træplantingsselskap reist ytterligere fem slike bygg til ly for dårlig vær på Fløyfjellet.

Stoltzekleiven. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Stoltzekleiven. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Et omfattende restaureringsarbeid i Stoltzekleiven ble påbegynt våren 2009 da tretrappen ble skiftet ut med en ny trapp. I neste omgang skal arbeidet fortsette med steintrappen og den nederste stien. Arbeidet bekostes av Bergen kommune og private sponsorer skaffet av Varegg Friidrett.

Ved Fjellveiens hundreårsjubileum 1979 arrangerte Idrettslaget Varegg for første gang «Stoltzekleiven Opp», et løp som er blitt et årlig arrangement. Det avvikles siste lørdag i september, og er kjent som verdens bratteste motbakkeløp, 910 meter langt. Første gang deltok 50 løpere, i 1990 var tallet økt til 250; i 2007 måtte deltakelsen begrenses til 3000. Gjeldende rekorder innehas for herrer av bergenseren Jon Tvedt på 8 min. 13 s. (satt 1995), for damer av Anita Håkenstad Evertsen fra Øystre Slidre på 9 min. 56 s. (satt 2006). Jon Tvedt døde i januar 2009, 42 år gammel, under en treningstur på Gullfjellet. Se også tabell Stoltzekleiven Opp.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Sandviksfjellet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.