Solheimsviken Næringspark AS

Solheimsviken Næringspark AS, Solheimsgaten 11–17, datterselskap av GC Rieber Eiendom AS, anlagt på det tidligere verftsområdet til Bergens Mekaniske Verksteder (BMV). Etter at skipsbyggingen opphørte i 1985, har Solheimsviken, som ligger tett opp til Bergen sentrum og dekker 56 000 m2, gradvis blitt omdannet fra industriområde til moderne bystrøk preget av allsidig forretningsvirksomhet. Bergen Industriutvikling, Bergen Tomteselskap og GC Rieber Eiendom kjøpte området av Den norske Bank, som satt igjen med eiendommene etter skipsverftet. Senere kjøpte GC Rieber Eiendom ut de to andre.

Solheimsviken Næringspark er fortsatt under utvikling og ekspansjon. Hittil (2008) er 74 små og store virksomheter etablert på området med nærmere 2000 arbeidsplasser. I tråd med den maritime profilen er shippingrelaterte aktører i majoritet, men også næringer innen informasjonsteknologi, finans og kommunal forvaltning er en del av næringsparken. Det siste nybygget, «Beddingen», med kontorer for 14 bedrifter, sto ferdig sommeren 2008. I tillegg inneholder næringsparken tre nybygde kontorbygg: Skipsbyggingshallen, Motorhallen og Nye administrasjonsbygget.

I Platehallen har byen fått sitt største messe- og konferansesenter, Arenum Bergen (adr. Damsgårdsveien 29). Messehallen på 5000 m2 ble tatt i bruk 1994 da senteret ble flyttet fra Bergenshallen. Fasaden er utsmykket av Lasse Berntzen. Med ambisjoner om å gjøre Bergen til en europeisk konferanseby, planlegges et nytt og større Arenum, kombinert med 8 etasjers hotell og 9 etasjers kontorbygg på utsiden av Utrustningsbygget. Den nye messehallen blir på 8000 m2 , det samme som kontorbygget, og skal, i likhet med det nåværende Arenum, som vil bli revet, kunne benyttes også til konserter med byens største scene plassert delvis inne og delvis ute i friluft med front mot det store åpne området i vest. Konsertsalen vil romme 12 000 tilhørere. Ferdigstillelse er beregnet innen 2013. Mer enn 40 000 m2 kontorbygg fyller nå det gamle verftsområdet til BMV. Ferdig utbygd vil Solheimsviken bestå av rundt 100 000 m2 bygningsarealer, koste over en milliard kroner og ha over 4000 arbeidsplasser. BMV var i mange år byens største bedrift med ca. 3100 ansatte på det meste. GC Rieber Eiendom har gjort en foreløpig avtale om å bygge nytt bankbygg for DnB NOR og datterselskapet Vital Forsikring på tomten der Arenumhallen står. Bygget blir med 30 000 m2 det største kontorbygg i Bergen og skal huse 1800 ansatte. For å gi plass til bankbygget er det planen å flytte Nye Arenum til østsiden mot Nygårdsbroene.

De mange næringslokalene rommer et bredt spekter av servicetilbud med tilhørende parkeringsplasser, dypvannskai og grøntanlegg. I tråd med tradisjonene på stedet er det tilrettelagt for et maritimt miljø med nær tilknytning til forskning og utvikling. Nærmeste nabo er Høyteknologisenteret. En visjon for prosjektet er å bevare stedets særpreg og identitet – uteområdene skal gjenspeile Solheimsvikens historie med gjenbruk av stedegne kvaliteter. Ansvarlig for utformingen er Riss Landskap as.

Den sentrale del av området, døpt Beddingen, markerer den tidligere slippen på verftet og består av en kanal med sirkulerende sjøvann, omkranset av gangstier og lindetrær. Skulpturen «Propellen» (skapt av Eva Karin Fremstad etter idédugnad) er plassert i et vannbasseng der kanalen starter. Dette er ment som et minnesmerke over arbeiderne på BMV og deres innsats som resulterte i 317 sjøsatte skip mellom 1855 og 1985.

Det tidligere kranhuset, «Kranen», inneholder i dag kafé og glassblåsere foruten salgskontor for båter og møtelokale. Ytterst på piren ved «Kranen» står Arne Mælands skulptur «Livet, leiken og draumane», en gave fra Ragna Sofie og Christian Rieber. Nok et kunstverk, «Transformasjonen», er plassert utenfor Arenum. Det er skapt av Bård Breivik ved bruk av materialer fra det tidligere gassverket i Jekteviken og symboliserer overgangen fra gasskraft til elektrisk energi. Siden februar 2008 har mosaikken Himmelfarten med en bergensk fiskebærer og byoriginal som motiv prydet Utrustningsbygget.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergens Mekaniske Verksteder | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Damsgårdsveien | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Damsgårdssundet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.