Gamle Vossebanen, Museet

Museet Gamle Vossebanen, Garnes stasjon, Tunesvegen 8, opprettet og drives av Norsk Jernbaneklubb, basert på frivillig innsats av medlemmene. Gamle Vossebanen er den eldste bevarte delen av den gamle hovedlinjen mellom Bergen og Oslo. Åpningen av Ådnanipatunnelen og Ulrikstunnelen 1964 forvandlet denne strekningen til et sidespor, som til tross for noe godstrafikk er uberørt av de siste femti–seksti års utvikling. Fortsatt nyttes her tresviller og et manuelt signalsystem. Banen ble påbegynt 1875, var ferdig som smalsporet bane til Voss 1883, ble ombygd til normalspor 1904, og videreført til Oslo 1909 da hele banestrekningen fikk navnet Bergensbanen. Det var dampdrift til 1954 da elektriske lokomotiv overtok.

I museets samlinger inngår damplokomotiv fra 1913, passasjervogner med teak og kledning fra perioden 1887–1937, roterende dampdrevet snøplog fra 1914, snøskrape fra 1906, elektriske motorvogner fra 1934, dresiner og godsvogner. Besøkende kan se materiellet i bruk og reise med dampdrevet veterantog på museets 18 km lange jernbanestrekning mellom Garnes og Midttun. Veterantoget stopper underveis på gamle Indre Arna stasjon og Haukeland stasjon, som var Vossebanens høyest beliggende stasjon, 81,6 m.o.h. eller ca. 25 meter høyere enn Voss stasjon. På museet kan en oppleve en landlig stasjon med egen stasjonskafé. Garnes stasjon er fredet.

Stasjonsbygningen på Haukeland var 1994 nær ved å bli revet, men er blitt reddet og restaurert av Norsk Jernbaneklubb, inklusiv godshus og flere spor. Her kan en se maskiner og verktøy som benyttes til vedlikehold av banen. Museets mål er å samle kunnskap og jernbanemateriell knyttet til utviklingen av Vossebanen.

Søndag 14. september 2008 ble Vossebanens 125-årsjubileum feiret med en bedre middag for inviterte gjester mens toget rullet fra Midttun til Garnes. Jubileumsmåltidet ble inntatt i Norges siste spisevogn, bygd på Skabo jernbanevognfabrikk i 1937. Spisevognen var eid av Norsk Spisevognselskap, som eksisterte fra 1919 til 1980-årene, og er nå overtatt av Norsk Jernbaneklubb.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergensbanen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Arna jernbanestasjon | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Vossebanen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.