daVinci Montessoriskole

daVinci Montessoriskole, Jacob Aalls vei 26, friskole basert på Maria Montessoris pedagogiske prinsipper, startet i Bergen høsten 2004 med 12 elever (1.–7. klasse). Skolen legger læringsforholdene til rette for hvert enkelt barn tilpasset barnets personlighet og modenhet.

Skolen er etablert i villaen Lea Hall, opprinelig privatbolig for fabrikkeier og statsråd Gerdt Meyer Bruun, men 1915 overtatt av skipsreder Erik Grant Lea (1892–1979). I 1916 giftet Lea seg med den adelige engelsk-indiske Hilda Constance Connor fra Bangalore, og de bodde i huset til rederiet i begynnelsen av 1920-årene gikk konkurs. Lea drev siden Gjølanger Bruk i Dalsfjorden i Sunnfjord. Bergens Kreditbank solgte hans pantsatte bolig med tilhørende park på 36,5 dekar, den såkalte Leaparken som i dag heter Solhaug park, til Bergen kommune. Navneendringen kommer av at kommuen i 1922 etablerte Solhaug park, til Bergen kommune. Navneendringen kommer av at kommuen i 1922 etablerte Solhaug skole i villaen. Folkeskolen ble drevet til 1939 og deretter benyttet som spesialskole for elever med lære-og atferdsvansker.

Maria Montessori (1870–1952) som har gitt navn til skolen, var Italias første kvinnelige lege. Gjennom sin første jobb kom hun i kontakt med utviklingshemmede barn, og ble overbevist om at disse barna kunne lære atskillig bare de fikk tilrettelagt undervisning. Etter hvert fikk hun mulighet til å prøve ut ideene sine, og hun fant ut at barna kunne lære mye som i utgangspunktet virket umulig. Da hun noen år senere, etter studier i psykologi, overtok ledelsen for et daghjem i Romas slumkvarter, testet hun sine teorier på normalt begavede barn. Her oppdaget hun viktige og ukjente fakta om barns atferd. I 1907 åpnet hun den første Montessoriskolen “Casa dei Bambini” (Barnas hus) i Roma.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.