Solhaug park

Solhaug park, parkanlegg sør for Solheimsvannet, 36,5 dekar; kommunalt område siden 1922. Eiendommen tilhørte fabrikkeier Gerdt Meyer Bruun, som i 1899 sendte direktiver fra London til byggmesteren om huset han ønsket å få oppført. Bruun oppgav målene i alen, byggmesteren tolket det som meter, og reiste en overdimensjonert bygning, en tabbe de senere eierne ikke har hatt grunn til å beklage. I 1915 ble den kjøpt av skipsreder Erik Grant Lea, som kalte den Lea Hall. Parkanlegget han anla, ble kjent som Leaparken. Bergen kommune kjøpte bygningen med tanke på å benytte den til lærerhøyskole. Da høyskolen ble lagt til Trondheim, åpnet kommunen Solhaug skole i bygningen. Fra 2004 daVinci Montessoriskole.

Bygningen er laftet, i to etasjer og med to tårnoppbygninger og gartnerbolig; boflaten er 360 m2, og grunnflaten 18 × 20 m, rommenes takhøyde i gjennomsnitt 5 m. Andre av Leas eiendommer som ble kjøpt av Bergen kommune, var et 21 dekar stort område mellom Ibsens gate og Bjørnsons gate nord for Haukelandsvannet, og den 75,5 dekar store Finnbergåsen, begge kjøpt 1918, samt Langhaugen, 45 dekar, kjøpt 1920, alle med tanke på boligutbygging. Finnbergåsen grendehus i Solhaug park ble tatt i bruk 1986.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Årstad (herred) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Finnbergåsen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.