Mølledrift

Mølledrift, skattepliktig næring etter Byloven av 1276. Det var ingen entydig virksomhet, men omfattet hammermøller, stampemøller, slipemøller, boremøller, sagmøller eller, etter hva de bruktes til, benmøller, kruttmøller, papirmøller, barkemøller, oljemøller, valkemøller, maltmøller og kornmøller. Slike ulike typer av møller ble drevet i Bergen i middelalderen. Til de eldste hører møllene i Mylnudal, der Mulevassdraget sørget for god, jevn vannføring som etter hvert ble regulert av dammer i Skredderdalen. Fra 1206 er nevnt mølledrift i Gravdal, og senere i Småmøllen ved Mulelvens utløp i Sandviken. Sent på 1200-tallet ble det trolig reist møller ved Gunnildarå i Munkebotn og Møllendalselven.

Mange av møllene malte korn for bøndene i distriktet, men også innført rug og hvete. Det ble malt korn på mange bondekverner, men 1607–13 var det forbud mot å få kornet formalt andre steder enn Gravdal. Da Gravdals monopol opphørte, kom Storemøllen i gang. Møllendal er først nevnt 1519, men mølledrift er ikke dokumentert før 1613 (Møllendalselven). I 1616 ble det gitt tillatelse til å reise «enda en» mølle i Eidsvåg. Det var på den tid seks møller langs Mulelven (Småmøllen). Barkemøller fantes langs Møllendalselven og ved Starefossen til bruk for skomakernes garving. Alvøen fikk en kruttmølle.

Noen få møller ble drevet uten hjelp av vassdrag. I 1529 skrev lensherren Eske Bille etter materialer til en hestevandring på Bergenhus, men det er uvisst om den kom i drift. Tidevannsmøller var i gang ved Sydnes og Nordnes og i sundet mellom Puddefjorden og Store Lungegårdsvann i 1590-årene, og vindmøller ble brukt på Holmen og Nordnes. Kjøpmann Fredrik Frøyseths vindmølle på Sydneshaugen, som ble drevet i noen år fra 1827, hadde en årskapasitet på 1000 tønner korn. Fra midten av 1800-tallet til omkring 1920 var Bergen den klart største importbyen for korn til Norge.

Den første moderne møllen ble satt i drift på Hegrenes 1868, da Aug. Mohr & Søn A/S med danske kompanjonger startet Hæggernes Dampmølle. Den ble 1987 sammensluttet med Vaksdal Mølle (som var kommet i drift 1871) og nedlagt 1992.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Mulelven | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.